FUCZ izvršila sistematsku dezinfekciju javnih površina na području Živinica

Timovi Federalne uprave civilne zaštite tokom protekle noći obavili su sistematsku dezinfekciju svih vanjskih javnih površina u Gradu Živinice. Ovo je nastavak aktivnosti započetih prethodne sedmice u cilju pomoći stanovništvu koje je najviše pogođeno poplavama u Tuzlanskom kantonu ali i zbog složene epidemiološke situacije u ovom gradu uzrokovane pojavom i širenjem koronavirusa (Covid-19).

Na zahtjev Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona (KUCZ TK) pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), raspoređeni u dva tima, sa dvije mašine i potrebnom opremom, sinoć su u 23 sata započeli sistematsku dezinfekciju javnih površina na području Živinica. Dezinfekcija kojom je obuhvaćeno šire područje Grada Živinica, uključujući i naselje Đurđevik, završena je jutros u 3 sata. Podršku timovima FUCZ pružali su općinska civilna zaštita i pripadnici Vatrogasne jedinice (VJ) Grada Živinice koji su na raspolaganje stavili i jedno vatrogasno vozilo.

Ovo je nastavak aktivnosti započetih u cilju pomoći stanovništvu koje je najviše pogođeno poplavama u Tuzlanskom kantonu ali i zbog složene epidemiološke situacije u ovom gradu uzrokovane pojavom i širenjem koronavirusa (Covid-19).

Timovi sa raft čamcima i 10 pumpi, prethodne sedmice, bili su raspoređeni u Kladnju, Srebreniku, Živinicama i Banovićima gdje su nakon što su ispumpali vodu iz poplavljenih objekata obezbijedili i 80 isušivača vlage koji su podijeljeni stanovništvu a dva tima sa leđnim prskalicama dezinfikovali su poplavljene objekte.

Dezinfikovano je ukupno 97 objekata koji su bili poplavljeni od čega 32 privatna objekta u naseljima Kotornica, Stari Đurđevik, Nukići, Brod, Maline i Dubrave na području Živinica, 55 objekata u Novom Naselju-Stupari, Stupari-Centar, Strašanj i Čitluk u općini Kladanj te 10 objekata na području općine Banovići. Izvršena je i dezinfekcija 2000 m2 u Centru namještaja “Malagić” u Živinicama.

Federalna uprava civilne zaštite obezbijedila je dezinfekciono sredstvo kojim je izvršena sistematska dezinfekcija općine Živinice i 100 litara dezinfekcionog sredstva i leđne prskalice kojima su timovi izvršili dezinfekciju poplavljenih objekata.