Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 2.285 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirane 58 umrle osobe.

– Ukupno aktivnih 1128 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.099 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr.Irfan Ljubijankić“, nalazi se šest pacijenata, pet je pozitivnih na korona virus, a za jednog  pacijenta čeka se rezultat testa.

 

Bosansko-podrinjski kanton

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, u posljednjih 48 sati, testirana je 51 osoba na COVID-19, od toga 49 analiziranih uzoraka je negativno na COVID-19, dok su dva uzorka pozitivna na COVID-19. Jedna osoba je izliječena od koronavirusa.  Trenutno na područja BPK-a Goražde, 6 osoba je pozitivno na COVID-19.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10. Poslano je 17 uzoraka za testiranje na COVID-19, čekaju se rezultati.

 

POPLAVE

 

Tuzlanski kanton

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok, pod vodom se nalazi oko 10 Ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju. Nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:30 do 22:50 sati, na lokalitetu Brkanovo Brdo, gdje je gorjela šuma, te
  • od 14:00 do 15:50 sati, u naselju Rodoč, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica, je imala intervenciju na gašenju požara plinske boce, u naselju Bazen. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, je imala intervenciju na gašenju požara u naselju Krojčica, gdje je gorjela divlja deponija otpadnog materijala. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara, od 14:30 do 15:30 sati, u mjestu Knešpolje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2.000 m2. Na intervenciji su sudjelovala 2 vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara, od 18:40 do 19:45 sati, u mjestu Otok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 1.000 m2. Na intervenciji je bilo 5 vatrogasaca s jednim vozilom.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na prijevoju Komar, gdje je gorjelo putničko vozilo. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 1.7.2020. godine, odgovarao je kavalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti  meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje će iznositi od 33 do 35 °C, te moguće grmljavine na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE