Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 02./03.07.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 2.458 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirane 60 umrle osobe.

– Ukupno aktivnih 1.231 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.167 osoba.

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ nalazi se šest pacijenata, pet je pozitivnih na korona virus, a za jednog  pacijenta čeka se rezultat testa.

Bosansko-podrinjski kanton

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde:

Na osnovu informacije dobijene od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana, 02.07.2020. godine testirano je 18 osoba na COVID-19, od toga 5 analiziranih uzoraka je negativno, 1 analizirani uzorak je pozitivan na COVID-19  dok se rezultati za 12 osoba očekuju tokom dana. Trenutno je 7 aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde.

 Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10. Poslano je 11 uzoraka za testiranje na COVID-19, 2 uzorka su pozitivna i oba su iz Drvara. Oba pozitivna uzorka  su isti kontakti sa prvo zaraženim iz Drvara.

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica je proteklog dana u okviru preventivnih mjera na suzbijanju mogućeg širenja zaraze COVID-19 vršila sapiranje i dezinfekciju Ul. Titova, Trga Gazi Ferhat-bega i Ul. 9 septembar u Tešnju. Pored toga izvršena je dezinfekcija ulaza i zajedničkih prostorija u objektima sa kolektivnim stanovanjem u stambenim naseljima Krndija i Simetrale.

 POPLAVE – VODOSTAJI

 Tuzlanski kanton

 Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,08 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok pod vodom se nalazi oko 10 Ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju. Nema ugroženih stabenih ili infrastrukturnih objekata.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 07:45 do 08:25 sati, gdje je gorjela trava i sitno rastinje na Brkanovom Brdu,
  • od 09:35 do 11:20 sati, gdje je gorjela trava i sitno rastinje na Brkanovom Brdu,
  • od 13:30 do 16:30 sati, gdje je gorjela trava i rastinje u Rodoču,
  • od 13:40 do 14:20 sati, gdje je gorjela trava i rastinje u Južnom logoru,
  • od 14:05 do 00:10 sati, gdje je gorjela trava i sitno rastinje na Brkanovom Brdu,
  • od 21:20 do 22:00 sati, gdje je gorjela električna instalacija na Šemovcu.

 Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ševaš Njive, gdje je gorjela trava i otpad.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Borojevske luke, gdje je gorjela deponija sa otpadnim materijalom.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju u centru grada gdje su gasili klimu koja se zapalila. Požar je ugašen.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 2.7.2020. godine odgovarao je kavalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, za danas je izdao Žuti  meteoalarm za  područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje će iznositi od 33 do 35 °C, te moguće grmljavine na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE