Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.12.2017.godine, do 10:00 sati

POTRES – ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Jučer, oko 14:00 sati, potres jačine 3,9 stepeni po Richteru, pogodio je područje Hercegovine. Epicentar potresa bio je 8 km južno od Mostara, na dubini od 2 km.

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučerašnji potres, sa epicentrom 10 km, južno od Blagaja, područje Mostara, osjetio se i na području Zapadnohercegovačkog kantona. Osim uznemirenosti stanovništva, nije prouzrokovao nikakve materijalne štete.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 554 cm (pripremno stanje), jučer 557 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 386 cm (normalno stanje),  jučer 396 cm,

–   Orašje  —————————————- 617cm (pripremno stanje),  jučer 630 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,20 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Sanski Most, imali su intervenciju od 19:55 do 20:40 sati, u naselju Vedro Polje, gdje se zapalila kotlovnica u objektu. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kakanj, imali su intervenciju u mjestu Varda, gdje je došlo do požara na stambenom objektu. Požar je ugašen i spriječeno je daljnje širenje požara na krovnu konstrukciju. Pričinjena je materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je veču intervenciju jutros, u 05:43 sati, gdje su u ulici Safeta Isovića br.28, općina Novi Grad, gasili požar na kući, u kojem su gorjele dvije prostorije. Požar je ugašen u 07:10 sati. U intervenciji je učestvovalo 8 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Povrijeđenih lica nije bilo, a pričinjena je veća materijalna šteta.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmići, mjesto Pirići, jednom sedmično.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Od Policijske stanice Vogošća, jučer u 13:10 sati, pristigla je informacija o pronalasku dvije ručne bombe i određena količina municije,  u ul. Muje Šejte 48.,naselje Ugorsko.

 

O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

I jučer je nastavljena potraga za nestalim tijelom Aldina Mulića, koji je 13.12.2017. godine, upao u rijeku Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo, smanjenim intenzitetom s obzirom na vremenske uslove. Potragu su vršili, ronioci Ronilačkog kluba  „Vidra“, iz Modriče, u vremenu od 08:00 do 15:30 sati, sa jednim čamcem i četiri ronioca, na potezu od Podnovlja do Modriče, u dužini od cca 22 km. Tijelo nije pronađeno. Vršeno je samo vizuelno osmatranje prema obalama i kroz vodu, obzirom da je vidljivost bila dobra i nije bilo potrebe za ronjenjem. Za danas 30.12.2017.godine, nisu planirali nikakve aktivnosti.

 

Prema informacijama sa kojima raspolaže Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite, za danas nisu najavljene bilo kakve aktivnosti u vršenju potrage za utopljenikom.

 

 


OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE