Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 557 cm (pripremno stanje), jučer 611 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 396 cm (normalno stanje), jučer 422 cm,

–   Orašje  —————————————- 630cm (pripremno stanje),  jučer 653 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,23 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 3cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

                                                                                            

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite, imala je veću intervenciju, jutros u 02:10 sati u ul. Šavnička br. 26., Općina Hadžići, gdje je došlo do požara na vikendici. Na gašenju požara učestvovalo je devet vatrogasaca sa tri vozila. Požar je lokalizovan u 03:00 sata. Nije bilo povrijeđenih lica, a pričinjena je materijalna šteta.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

I danas, sedamnaesti dan, nastavljena je potraga za nestalim tijelom Aldina Mulića, koji je 13.12.2017. godine, upao u rijeku Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo, smanjenim intenzitetom s obzirom na vremenske uslove.

 

Federalna uprava civilne zaštite uputila je zahtjeva Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske za pomoć u osmatranju obale rijeke Bosne na području opštine Modriča. U dobijenom odgovoru od RUCZ, saopšteno je da će danas ronioci iz RK „Vidra“ učestvovati u potrazi za nestalim.

Danas u jutarnjim satima ovaj Operativni Centar FUCZ, obaviješten je da su na terenu na području opštine Modriča, angažovani ronioci iz RK „Vidra“ sa četiri pripadnika i jednim čamcem.

Pretraživat će dio od Podnovlja do Starog mosta. S obzirom na loše vremenske uslove zavisi koliko će vremena provesti na potrazi.

 

Prema informaciji  dobijenoj iz Područnog odjeljenja CZ Doboj, rafting klub „Ušće“ iz Šamca danas neće učestvovati u potrazi, jer su već izvršili detaljnu pretragu terena na kojem su bili angažovani , a uzimajući u obzir današnje vremenske prilike smatraju da nema potrebe za njihovim angažmanom.

 

Prema informaciji dobijenoj od strane Odjeljenja za javnu sigurnost, pododjela za zaštitui spašavanje Brčko distrikta BiH, u toku jučerašnjeg dana bila su angažovana njihova četiri čamca sa posadama, uz podršku sa kopna te uz pomoć dvije nevladine organizacije, koji su pretražili obje strane rijeke Save, tako da za danas nemaju planiranih aktivnosti vezanih za potragu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područja Kantona Sarajevo, Tuzlanskog i Kantona 10, prognozira se 10 centimetara sniježnog pokrivača, dok je za ostala područja, Zeleni nivo što ne zahtijeva posebno upozorenje.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE