Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski

kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 553 cm (pripremno stanje), jučer 554 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 381 cm (normalno stanje),  jučer 386 cm,

–   Orašje  —————————————- 611cm (pripremno stanje),  jučer 617 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,17 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

 

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u naselju Ozimice I od 03:11-03:40 sati, gdje je došlo do zapaljenja ogrjevnog drvetu na trećem spratu zgrade. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

 

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine  Zavidovići imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u ulici Tvornička u industrijskom objektu gdje je pričinjena manja materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na zapaljenim kućama u naselju Semetovac i Kočinama. Povrijđenih lica nije bilo a na objektima je pričinjena materijalna šteta. Požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dana 31.12.2017. godine, Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, primila je dojavu da gori podrum kuće, u ulici 12. Hercegovačke brigade bb. U gašenju požara učesvovala su dva vatrogasna vozila i 11 vatrogasaca. Požar je lokalizovan u 04:05 sati. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je  pričinjena materijalna šteta.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmići, mjesto Pirići, jednom sedmično.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Potraga za nestalim tijelom Aldina Mulića, koji je 13.12.2017. godine, upao u rijeku Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo, neće se vršiti dana 31.12.2017. godine,  a ista će se nastaviti smanjenim intenzitetom nakon novogodišnjih praznika.

 

 


OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE