Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Požar na lokalitetu Zibale, koji je bio aktivan od dana 28.12.2015 godine, uspješno je lokalizovan jučer, oko 14:30 sati.

Općina Neum. Jutros u 05:00 sati, izbio je požar u porodičnoj kući u ul. Stare zidine, u Neumu. Pomoćni objekt kuće u potpunosti je izgorio. Zabilježena je veća materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Jučer, u vremenu od 13:40 do 15:50 sati, vatrogasci iz Širokog Brijega ugasili su požar na porodičnoj kući, u Ljutom Docu. Pričinjena je manja materijalna šteta. Gorjelo potkrovlje. Uzrok požara nije poznat.

Općina Posušje. Dana 28.12.2015.godine, u mjestima Batin, Gradac, Zagorje i Vinjani Posušje, opožareno je oko 2 do 3 ha niskog rastinja i šume.

  Dana 29.12.2015.godine, u mjestu Vučipolje u vremenu od 06:00 do 15;00 sati, gorjela je borova šuma, a opožareno je oko 15 ha.

     Požar većih razmjera zahvatio je i mjesto Podzavelim, gdje je opožareno oko 20 ha šume, a postojala je i opasnost širenja požara prema stambenim objektima. Od strane DVD-a, organizovan je nadzor, kako nebi došlo do ponovnog aktiviranja požara.

U svim navedenim požarima intervenisala je ekipa DVD-a Posušje, policija i mještani.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Donji Vakuf. Vatrogasci općine Donji Vakuf imali su intervenciju u naselju Donja Mahala, gdje je gorjelo potkrovlje porodične kuće. Požar ugašen. Pričinjena je veća matrijalna šteta. 

                                                              

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju u naselju Liskovac, u vremenu od 22:20 do 00:10 sati,gdje je gorjela šuma. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica Banovići imala je intervenciju na gašenju požara na drvenoj vikendici, koja se nalazi na lokalitetu Marino Brdo, naselje Vikendice. U požaru je upotpunosti izgorjela vikendica, a požar je lokalizovan od strane vatrogasne jedinice Banovići.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara, gdje su gorjele elektro-instalacije na motelu „Vegamix“, u naselju Ljubače. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na lokalitetu Separacije RMU „Kakanj“, došlo je do požara jedne barake. Požar je ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo. Pričinjena je veća materijalna šteta.

– Vatrogasci su intervenisali i u mjestu Hrasno, na gašenju požara gdje je gorjela plinska boca. Povrijeđenih lica nije bilo. Pričinjena je manja materijalna šteta .

Općina Žepče. U gradu Žepče, dana 29.12.2015.godine u 13:25 sati, došlo je do požara u „Poslovnom centru XP“, gdje se nalazi firma „Stolarija Barbara“ Žepče. Požar je zahvatio pogone firme, kao i krovnu konstrukciju. Požarom su bile zahvaćene, lakirnica, gotovi proizvodi namještaja, kao i repromaterijal. Požar ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo. Na poslovnom objektu je pričinjena materijalna šteta. Procjena štete će se utvrditi nakon završetka uviđajnih radnji koje provode policijski službenici.

 

Kanton 10.

Općina Tomislavgrad. Dana 29.08.2015.godine, vatrogasci vatrogasnog društva Tomislavgrad imali su četiri intervencije, na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja. Tri požara su ugašena, dok požar na predjelu Gvozda, između općina Tomislavgrad i Posušje i dalje je aktivan. Požar gase pripadnici VD Tomislavgrada, pripadnici CZ Tomislavgrada, te mještani. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Glamoč. Na području Nuglašice, u općini Glamoč, došlo je do požara otvorenog prostora, gdje je gorjela suha trava. Požar ugašen, dok materijalne štete nije bilo.

Općina Bosansko Grahovo. Na području Stekerovaca u općini Bos. Grahovo, došlo je do požara otvorenog prostora, gdje je gorjela suha trava. Požar ugašen. Materijalne štete nije bilo.  

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i nepovoljnih meteoroloških uslova koji pogoduju pogoršanju kvaliteta zraka, a u skladu sa Operativnim planom interventnih mjera Grada Zenica za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, i dalje je na snazi proglašenje epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stepena PRIPRAVNOST.

          

Kanton Sarajevo

Prema izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Kantonu Sarajevu je zbog zagađenosti zraka i dalje na snazi epizoda „Pripravnosti“ i nadležne institucije poduzimaju mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

 

Tuzlanski kanaton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 29.12.2015 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Cerik, Mobilna: Banovići, dok kvalitet zraka odgovara prekomjerno zagađenom zraku na lokalitetima Skver i BKC.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanatonA

Općina Lukavac. U protekla 24 sata KOC Tuzla primio je prijavu o postojanju NUS-a, od strane Općinske službe CZ Lukavac, radi se o ručnoj bombi. Prijava proslijeđena je putem fax-a i e-mail-a FUCZ.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana, 29.12.2015 godine, u 09:39 sati, iz Policijske uprve Čapljina pristigla je prijava o postojanju NUS-a, na lokalitetu Basilija.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite i vođa Tima „A“ Mostar/FUCZ.

 

O S T A L O

Tuzlanski kanaton

U toku jučerašnjeg dana direktori „JP Međunarodnog aerodroma“ Tuzla, g-din Rifat Karasalihović i direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla, g-din Zdenko Tadić, potpisali su Ugovor o formiranju kantonalne službe zaštite od požara, od dijela vatrogasno-spasilačke jedinice Aerodroma Tuzla.

Zeničko-dobojski kanton

Od jutarnjih sati ispred kapija IP „Krivaja-Mobel“ Zavidovići, dio bivše IP „Krivaja“, koji je kupila Ortačka grupa, okupila se veća grupa nezadovoljnih radnika koji ne mogu ući u prostor preduzeća jer su vlasnici blokirali ulaz. Radnici za sada ostaju na kapijama i dežurat će u smjenama, radi zaštite imovine preduzeća, kako ne bi došlo otuđenja imovine preduzeća.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE