Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.11.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI           

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat na vodomjernom mjestu Humac u 07:45 sati iznosio je 280 cm, dok je jučer u isto vrijeme iznosio 301 cm (280 cm redovna odbrana od poplave). Na toku rijeke TMT (Tihaljina-Mlade-Trebižat) i dalje su na snazi redovne mjere odbrane od poplava, proglašene dana 27.11.2018.godine.

 Na svim ostalim vodotocima u Federaciji BiH vodostaji su u normalnim granicama i za sada ne prijeti opasnost od izlijevanja iz korita.

 

POŽARI       

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški.  Jutros u 07:00 sati, u mjestu Dole, izbio je požar na porodičnoj kući. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški na intervenciju je uputila sedam vatrogasaca sa tri vozila i gašenja požara je u toku.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću i četiri manje intervencije na gašenju požara. Veću intervenciju su imali dana, 29.11.2018. godine u 23:57 sati u ul. Donja Jošanica I, Općina Vogošća, gdje je došlo do požara na privatnoj kući. Požar je lokalizovan u 02:13 sati, a likvidiran u 03:52 sata. U gašenju požara učestvovalo je 15 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila. Pričinjena je materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih.

Manje intervencije su bile: jednu intervenciju na gašenju elektro-instalacije, jedan izlazak na lice mjesta po dojavi dima u stubištu zgrade, jednu intervenciju na gašenju zapaljenih stvari na balkonu stana i jedna intervencije na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju  požara u stanu, gdje je došlo do saomozapaljenja veš-mašine.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća  imala je intervenciju od 04:03-05:10 sati u naselju Nova Četvrt, gdje je došlo do požara u kotlovnici. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Pričinjena je veća materijalna šteta.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju od 13:05 do 13:35 sati u mjestu Bosanska Otoka, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu – garaži, u kojoj se nalazilo motorno putničko vozilo. Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom. Povrijeđenih lica nije bilo, pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Brčanine, gdje su gorio dimnjak na porodičnoj kući. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od  20:30 do 21:30 sati  u naselju Mazoljice, gdje je gorio otpad.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– od građana, da je u mjestu Ruište – Put za Čičevo, Grad Mostar, pronađena granata od haubice,

– od Policijske stanice Prozor-Rama, da je pronađen tromblon i da se nalazi u njihovim prostorijama.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju da je na lokalitetu Bulići pronađena mina. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju od građana je u naselju Vinarići pronađena ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES koji su navedeno sredstvo uklonili isti dan.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne zbog očekivanih niskih temperatura.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE