Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je  intervenciju na gašenju požara u ulici Željeznička, gdje je gorio pomoćni objekat.

 Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vtrogasna jedinica grada Tuzla gasila je požar na kući u ulici Univerzitetska br.10.  Požar je ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je  intervenciju na gašenju požara u mjestu Đurđevik, gdje je gorio dimnjak, kao i dio krovne konstrukcije kuće. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je imtervenciju na gašenju požara u naselju Prnjavor, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen.

 Srednjobosanski kanton

 Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu  Kalibunar, gdje su gorjeli čempresi. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala  je intervenciju na gašenju požara u mjestu Bristovi, gdje je gorjela deponija otpadnog materijala.  Požar je ugašen.

Općina Jajce. Iz Šumarije Jajce primljena je informacija da su juče tokom dana na lokaciji požara djelatnci poduzimali preventivne aktivnosti na sprečavanju širenja požara na dijelu koji je bio pristupačan (nije pokriven minama). Tokom večeri su obilazili teren u reonu Biokovina po dojavi povjerenika CZ. Također,vatrogasci VJ Jajce tokom jučerašnjeg dana su u 3 navrata obilazili požarište u reonu Huma na lokacijama: Biokovine, Šibenica i Bulići.

 Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. U toku jučerašnjeg dana  u vremenu od  07:30 sati, pet pripadnika vatrogasne jedinice Posušje, sedam djelatnika šumarije i dva pripadnika planinarskog društva intervenisali su na požarištu „Čvrsnica“. Požar je u 14:30 sati, stavljen pod kontrolu i isti je ugašen. Na terenu su ostali dežurati djelatnici šumarije. Opožareno je oko 3 ha borove šume i suhe trave.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara  od 13:25 do 14:20 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava i sitno rastinje,

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara  od 14:15 do 14:45 sati u Tasovčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Dana 28.10.2019.godine, od 19:55 do 21:00 sati, gorjela je borova šuma kod sela Hajduci. Požar je zahvatio veću površinu šume i rastinja iznad  mjesta Ovčari, koji je   stavljen pod kontrolu, ali je  i dalje aktivan. Požar na području Ljesovine također je aktivan, gdje je gori trava i nisko rastinje.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je  jednu veću i dvije manje intervencije.

Veću intervenciju imali su dana, 29.10.2019. godine u 09:45 sati, na području Lokvi, rejon Pratača, Općina Hadžići gdje je došlo do šumskog požara. U gašenju požara učesvovalo je 33 vatrogasca sa osam vatrogasnih vozila. Akcija gašenja požra trajala je do 20:30 sati. Obzirom, da požar nije bio u potpunosti ugašen, po nalogu direktora Kanonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo tokom noći pripadnici DVD Tarčin su pratili i nadgledali navedeni požar.

Manje intervencije su bile slijedeće: jedna na gašenju zapaljnog otpada u kontejneru i jedna na gašenju putničkog motornog vozila .

 Općina Trnovo. U toku jučerašnjeg dana helikopter Oružanih snaga BiH izbacio je 53 vedra sa vodom na požarištu Treskavice u rejonu Kukovi, Paleža, Jablan dola i Crvenih stijena u blizini Crnog jezera, te onemogućio širenje vatre prema šumi.

 

VODOSNABDIJEVANJE 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće i jednom sedmično u Bukve.

 UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općine Donji Vakuf i gradova Goražde i Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su dva eksplozivna sredstva, pored uklonjenih eksplozivnih sredstava na licu mjesta je uništeno jedno eksplozivno sredstvo.

 O S T A L O

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE