Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 2.115 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirane 56 umrle osobe.

– Ukupno aktivnih 1004 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.055 osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton

Na osnovu informacija od JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, dana 29.06.2020. godine testirano je 21 osoba na COVID-19. Prema informacijama koje smo dobili iz  JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde  20 analiziranih uzoraka je negativno dok je jedan uzorak pozitivan na koronavirus (COVID-19 ). Trenuto na području BPK-a Goražde pet osoba je pozitivno na COVID-19.

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr.Irfan Ljubijankić“ nalazi se pet pacijenata pozitivnih na korona virus.

 POPLAVE

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,38 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 28 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 34,02 m3/s.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, izmjeren jutros u 07,00 sati iznosio je 285,60 cm (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok poplavljeno je oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju.

Grad Gračanica. Na području Grada Gračanice poplavljeno je oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju.

 POŽARI 

 Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenih balvana u krugu firme Rajčanka u Ledenicama Donjim. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara na lokalitetu kupališta Bučići (Vojno), Jasenici i Gabeli gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Cere, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Povrjeđenih lica nije bilo, vozilo je u potpunosti izgorjelo.

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Stari Vitez imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Šantići gdje je gorjelo potkrovlje stambenog objekta. Intervencija trajala od 19:40 do 20:10. Požar je ugašen.                                                              

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri intervencije od kojih tri manjeg intenziteta i jednu veću intervenciju u skladištu sarajevske firme „Sprind“ u naselju Rajlovac. Dojava o požaru je zaprimljena jutros u 07:09 sati. Na teren je upućeno 10 ekipa vatrogasaca sa vatrogasnim vozilima.

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:25 do 12:30 sati u mjestu Osredak, gdje je  gorjelo putničko motorno vozilo. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:50 do 11:15 sati, u ulici „Mehmeda Miljkovića“, gdje je gorio otpad,

– od 15:25 do 16.10 sati, u mjestu Kumarice, gdje je gorjela trava.

Zeničko-dobojski kanton

 Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Škomljići-Ričica, gdje je gorjela vikend kuća. Na objektu je pričinjena totalna šteta, povrijeđenih lica nije bilo. Požar je ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu izletišta Smetovi, gdje je došlo do samozapaljenja putničkog motornog vozila. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo.

 KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Na području grada  Srebrenik, 29.06.2020. godine, prijavljeno je  novo klizište koje ugrožava jedan stambeni i pomoćni objekat.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Za veći dio Federacije BiH izdat je Žuti meteoalarm zbog moguće visoke temperture zraka od 33 do 35 °C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE