Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Federacije BiH

FEDERACIJA BiH: 2.029 potvrđenih slučajeva.

– Ukupno evidentirane 54 umrle osobe.

– Ukupno aktivnih 950 osoba.

– Ukupno izliječenih 1.025 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Informacija iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, da su u posljednja 72 sata testirane 54 osobe na COVID-19, od čega su 52 osobe negativne, dok su 2 osobe pozitivne. Trenutno na području BPK-a Goražde četiri osobe su pozitivne na COVID-19.  U izolaciji se trenutno nalazi 39 osoba.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdrvstvo Kantona 10: testirano je 40 osoba na COVID-19, i svi testovni su negativni.

 

POPLAVE

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,66 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer, nivo vodostaja niži je za 28 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 71,98 m3/s.

 

Općina Doboj Istok. Pod vodom je oko 50 ha poljoprivrednog zemljišta, u Sprečkom polju. Vodostaj na rjeci Spreči je u stalnom opadanju. Tako je na mjernom mjestu Karanovac – Gračanica jutros u 01:00  sati, vodostaj iznosio 312,0 cm, u 07:00 sati, iznosio je 307,7 cm, a u 10:00 sati, 305 cm (početak obavještavanja je na 300 cm).

 

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Živinica, imala je intervenciju na gašenju požara na policijskoj stanici Živinice, gdje su brzom intervencijom osoblja i vatrogasaca, požar ugasili. Pričinjena je materijalna šteta.

Općina Lukavac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Sarajevska, gdje je gorio stan. Brzom intervencijom vatrogasaca požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalana šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:20 do 22:10 sati, gdje je gorjela trava, u Južnom logoru.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog, imala je intervenciju od 15:45 do 16:10 sati, pored objekta Parkovi, gdje su gorjele cijevi i razni građevinski materijal. Požar su gasila  tri vatrogasca sa dva vozila.

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

OBAVJEŠTENJE O UNIŠTAVANJU EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA NA TRESKAVICI

Obavještenje za planinare, lovce, skupljače gljiva i ostale ljubitelje prirode.

Federalna uprava civilne zaštite planira da u utorak 30.06.2020. godine, ukloni i uništi eksplozivna sredstva pronađena na lokalitetu Ćabenskih stijena na planini Treskavici, te da, koliko uslovi na terenu budu dozvoljavali, izvrši pregled i minsko obilježavanje rizičnih površina na  ovom području.  Zbog planiranog helikopterskog transporta tima Federalne uprave civilne zaštite u zonu izvršenja zadatka, molimo vas da navedenog dana ne planirate i izbjegavate kretanje na potezu Ušljiva vrela-Ćabenske stijene, a ukoliko se zadesite tamo da poštujete uputstva pripadnika tima Federalne uprave civilne zaštite koji će vršiti uništavanje kako ne bi ugrozili vlastitu ali ni sigurnost osoba koje će izvršavati ovaj zadatak.

Helikopterski transport do rejona Ušljiva vrela, pružit će Austrijske vazdušne snage u sastavu EUFOR-a.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Za veći dio Federacije BiH izdat je Žuti meteoalarm zbog moguće visoke temperture zraka od 33 do 35 °C.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Han Pijesak 7; Bjelašnica 5; Srebrenica 2; Ivan Sedlo, Zenica 1.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE