Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim, izašla na intervenciju u mjestu Zaradostovo, gdje je usljed udara groma u kuću, došlo do manjeg požara u kojem nije pričinjena materijalna šteta.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju od 19:46 do 22:55 sati, u mjestu Johovica. Usljed udara groma došlo je do zapaljenja kuće, požar su gasili šest vatrogasaca sa dva vozila, a pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 18:45 do 19:15 sati, u blizini tvornice namještaja „Judik“, gdje su gorile palete, piljevina i nisko rastinje.

 

UDARI GROMA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Dobretići. Dana 29.05.2018. godine, u popodnevnim satima usljed udara groma, stradalo je pet ovaca i dvoje jagnjadi.

 

ZAGAĐENJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 29.05.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac dok se na lokalitetima Živinice, Mobilna Gračanica ne može ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Usljed grmljavinskog nevremena, došlo je do kvarova  na elektromreži u općini Bužim:

  • 10 kV dv Varoška Rijeka iz 110 kV TS Bužim je van napona, dio 10 kV dv Varoška Rijeka iz 35 kV TS Popović Polje, dio 10 kV Rudnik iz 35 kV TS Popović Polje i dio 10 kV dv Zaradostovo.

U gradu Cazinu, van napona su dio 10 kV dv Miostrah i TS Brezova Kosa vodovod.

Grad Bihać. Zbog naglog povećanja mutnoće vode preporučuje se  potrošačima, koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot,  da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je službenu zabilješku od strane Policijske stanice Bosanska Krupa, o prijavi eksplozivnih sredstava u naselju Veliki Radić. U blizini lovačke kuće, na tabli sa natpisom „mine“, na komadu žice obješena je ručna bomba M75, a ispod table na zemlji nalazi se tijelo minobacačke granate M 60 mm. Pripadnici policije obilježili su lokaciju pronalaska eksplozivnih sredstava.

 

Posavski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju putem telefona, da se na području Vidovica nalazi minobacačka granata 60 mm.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o postojanju nepoznatog eksplozivnog sredstva, od strane građanina koji je pronašao dok je kosio travu, u Biletić polju, općina Čitluk.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o postojanju više komada ručnih bombi, na lokalitetu Turbe – Škulji, općina Travnik.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane općinske službe civilne zaštite Gradačac, o pronalasku eksplozivnog sredstva.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Gračanica. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, vršili su izuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na području općine.

Općine Kalesija i Sapna. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavili su proces deminiranja na zadacima na području općina Kalesija i Sapna.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za područje Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, te Kantona 10, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE