Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka u stambenom objektu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je  informaciju da je u ulici Željeznička bb, u šupi za drva,  pronađeno nekoliko ručnih bombi. Mjesto pronalaska je obilježeno od strane Policije, do uklanjanja pomenutih sredstava.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane Općinske službe civilne zaštite Gradačac da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Mostar-Jug da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo u Hodbini.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava:

– od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je na lokalitetu Karaosmanovići, u naselju Pazarić, pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo,

– od Općinske službe civilne zaštite Vogošća, da je na lokalitetu Kobilje glave (mezarje Orlić), pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Jutros je nastavljena intenzivna potraga za Ružicom Bičvić, koja je nestala 20.04.2019.godine u naselju Dobrinja, općina Novi Grad, Sarajevo. U potrazi se na terenu nalazi 50 uposlenika Federalne uprave civilne zaštite sa svim raspoloživim sredstvima. U potrazi još učestvuju i PU Novi Grad, GSS Sarajevo, GSS Novi grad, GSS Ilidža, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, Općinska služba CZ Novi Grad i rodbina nestale, što ukupno čini oko 80 ljudi koji su danas uključeni u potragu.

 

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom 54-godišnjom ženom Salihom Omerović, čiji je nestanak prijavljen 15.04.2019. godine, na području općine Srebrenica, kao i na području Zeničko-dobojskog kantona, u potrazi za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu dana 02.04.2019.godine. Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za centralni, zapadni i sjeverni dio Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih  grmljavinskih procesa.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE