Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.04/01.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 199,25 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer, nivo je viši za 53 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

Općina Lukavac. Zbog kišnih padavina na području općine Lukavac, Općinski načelnik je na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Lukavac, Broj: 02-02-1- 4113 /119, od 30.04.2019. godine.

U toku noći, došlo je do stabilizacije vremena, tako da su vodostaji u opadanju ili u stagnaciji.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca, imala je intervenciju na gašenju požara na električnim instalacijama na privatnom stambenom objekutu (kuća), u naselju Gornja Međiđa. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara sijena u naselju Pasci, požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je  tri intervencije i to: jednu tehničku intervenciju pri izvlačenju tijela iz rijeke Bosne, manji požar u privatnom objektu fast food „Velma“, požar je ugašen,te požar u napuštenom objektu bivšeg obdaništa, u naselju Crkvice, požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju u selu Slatna gora, zbog začepljenih odvoda došlo je do plavljenja u kuću, vršeno je ispumpavanje i pročišćavanje odvoda.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je tehničku intervenciju u naselju Gornja Zimča, gdje je vršeno čišćenje i odčepljavanje odvodnog kanala koji se nalazi neposredno  uz auto put.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je tehničku intervenciju, zbog kiše i začepljenja kanalizacionih odvoda došlo je do plavljenja stambenog objekta, u selu Golubinja, gdje je vršeno ispumpavanje i pročišćavanje odvoda.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala tri manje intrvencije i to: jedna na kontrolisanom spaljivanju dimnjaka, jedna u stanu, te jedna intervencija na gašenju zapaljenih guma.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane Gradske službe civilne zaštite Gradačac, o postojanju eksplozivnog sredstva.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

–  od strane građana, da je u naselju Hadžići  općina Hadžići, pronađen je jedan nepoznat NUS.

–  od strane građana, da je u naselju Žunovnica općina Hadžići,  pronađen je  jedan nepoznat NUS.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedena neeksplodirana ubojna sredstva preuzeli u toku jučerašnjeg dana.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Jučer je bila intenzivnija potraga za Ružicom Bičvić, koja je nestala 20.04.2019.godine u naselju Dobrinja, općina Novi Grad, Sarajevo. U potrazi je učestvovalo 50 uposlenika Federalne uprave civilne zaštite, sa svim raspoloživim sredstvima. U potrazi još su bili uključeni i PU Novi Grad, GSS Sarajevo, GSS Novi grad, GSS Ilidža, Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, Općinska služba CZ Novi Grad, te rodbina nestale, što je ukupno bilo oko 80 ljudi.

Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad zenica. Jučer je u rijeci Bosni, pronađeno tijelo 28-godišnjeg Senahida Čage, koji je nestao 02.04.2019. godine, iz mjesta Lašva kod Zenice.

Za nestalim Senahidom Čagom, u potarzi su učestvovali uposlenici Federalne uprava civilne zaštite, te Jedinice za zaštitu spašavanja Grada Zenica, Gorska služba spašavanja Zenica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica, Policijska uprava Zenica, lovačko društvo, kao i rodbina, te brojni mještani.

 

Općina Srebrenica. Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalom 54-godišnjom ženom Salihom Omerović, čiji je nestanak prijavljen 15.04.2019. godine, na području općine Srebrenica. Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za podričje Tuzlanskog kantona, zbog očekivanih  grmljavinskih procesa.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Banja Luka 18, Doboj 16, Gradačac, Jajce i Tuzla 13, Čemerno 12, Bijeljina i Sanski Most 11, Nevesinje i Prijedor 10, Bihać, Bileća i Bjelašnica 8, Bosanski Novi i Mrkonjić Grad 7, Gacko i Zenica 6, Han Pijesak, Ivan Sedlo, Sarajevo i Trebinje 5, Zvornik 4, Mostar 3, Bugojno i Livno 2.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE