Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Hercegovačko-naretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju od 10:48 do 13:15 sati, u mjestu Zabrđe-Osanik, gdje je gorjela napuštena kuća. 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju   požara u naselju Biokovine, gdje je gorio pomoćni objekat u kome se nalazilo sijeno. Požar je ugašen.                                                              

Unskosanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dabrovine, gdje je gorio pomoćni objekat (šupa).

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 29.01.2020.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Lukavac. Kvalitet zraka za dan 28.01.2020 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima BKC, Bukinje i Mobilna nije mogao ocijeniti. 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Busovača,Čelić i grada Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstava i 43 komada pješačke municije.

O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene. FEDERALNI

HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno 13, Zvornik 12, Han Pijesak 8, Mostar i Srebrenica 7, Gacko 6, Bugojno, Ivan Sedlo, Neum i Zenica 5, Bileća, Doboj, Prijedor, Sokolac, Tuzla i Višegrad 4, Bijeljina, Foča, Jajce, Rudo i Trebinje 3, Banja Luka, Bosanski Novi, Gradačac, Livno i Sarajevo 2, Mrkonjić Grad 1. Visina snijega u 07 sati (cm): Han Pijesak 30, Bjelašnica 28, Sokolac 7, Tuzla 5, Čemerno i Srebrenica 4. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE