Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je jednu intervenciju na gašenju požara u naselju Karaula( izbjegličko naselje), gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je jednu intervenciju na gašenju požara otpadnog materijala.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara, u mjestu Pepelari, gdje je gorjela štala, dva pomoćna objekta, te dvije bandere, uzrok požara je nepoznat, pričinjena je materijalna šteta bez povrijeđenih lica. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-naretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 11:30 do 11:50 sati, u ulici Ante Starčevića, gdje je gorio lift.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Teritorijalna vatrogasna jedinice općine Jajce, imala je jednu intervenciju, u naselju Bare, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije i to: jednu na gašenju otpadnog materijala, te jedan izlazak na lice mjesta, zbog pojave dima u stanu.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 28.01.2020.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC i Lukavac. Kvalitet zraka za dan 28.01.2020 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna nije mogao ocijeniti.

 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Ilidža, Gornji Vakuf-Uskoplje, Domaljevac-Šamac, te Zavidovići, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 169 eksplozivnih sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE