Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio dimnjak i dio krova kuće u naselju Hrvati. Požar je ugašen.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na el. instalacijama na privatnoj kući u naselju Miričina. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara: na privatnoj kući u naselju Gornji Mosnik i dimnjak u ul. Panorama br.44. Požari su ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kubure, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Vitez imalo je od 18:50 do 19:30 sati intervenciju na gašenju požara u Ahmićima, gdje je gorio dimnjak na kući. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 27.01.2020.godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC i Lukavac. Kvalitet zraka za dan 27.01.2020 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetu Živinice, dok se na lokalitetima Skver, Bukinje i Mobilna nije mogao ocijeniti.

 

UNIŠTAVANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na lokaciji na području općine Vogošća tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklono je jedno eksplozivno sredstvo.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za veći dio Bosne zbog očekivanih udara vjetra, koji će iznositi od 40 do 60 km/h.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE