Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI         

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 12:05 do 12:45 sati, na Bišća polju, gdje su gorjele stare gume i otpad,

– od 21:25 do 21:40 sati, u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je imala je tri intervencije na gašenju požara:

  • od 09:40 do 10:05 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 11:20 do 12:10 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i otpad,
  • od 14:45 do 16:10 sati, u Gnilištima, gdje je gorjela trava i šuma.

Općina Čitluk. Od 14:30 sati, gori otpad smilja, na Duhanskom trgu u Čitluku. Požar još tinja, ali je pod kontrolom.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin, imala je intervenciju u vremenu od 12:15 do 16:40 sati, u mjestu Pećigrad, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu (garaži) u kojem je bilo jedno motorno putničko vozilo, dok je drugo motorno putničko vozilo bilo pored pomoćnog objekta. Požar su gasila četiri vatrogasca s dva vozila. Vlasnica objekta i vozila je zadobila lakše tjelesne povrede, te je pričinjena veća materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Obješnice, gdje je gorjela deponija otpada. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara putničkog motornog vozila na GP Bijača. U intervenciji su učestvovala četiri vatrogasca s dva vozila. Pričinjena je veća materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenog el.brojila.

 

VELIKO NEVRIJEME 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 12 intervencija koje se odnose na otklanjanje posljedica nevremena koje je u poslijepodnevnim satima zahvatilo Kanton Sarajevo.

Pripadnici vatrogasne jedinice ispumpavali su vodu iz slijedećih objekata: UKC Koševo-Ortopedija, Trgovački centar BBI, Zubotehnička škola, Vanjsko trgovinska komora, Istorijski  arhiv BiH, MUP Kantona, Arhiv Vrhovnog suda i Telemah (postrojenja) – Trg Heroja. Ostale intervencije su bile na privatnim stambenim objektima.

Općina Novo Sarajevo. Pripadnici Općinske službe CZ intervenisali su na otklanjanju posljedica jakog nevremena u ulicama Humska i Krivajska (otklonjene  naslage zemlje i ostalog naplavnog materijala).

Općina Centar. Pripadnici DVD Bjelave intervenisali su na ispumpavanju vode u u objektu Vrhovnog suda (arhivu) i ul. Ciglanksa br. 36. na privatnom objektu.

 

 

ZAGAĐENJE RIJEČNIH TOKOVA, ZEMLJIŠTA I OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 28.05.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac dok se na lokalitetima Živinice, Mobilna Gračanica ne može ocijeniti.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog naglog povećanja mutnoće vode preporučuje se  potrošačima, koji se snabdijevaju vodom sa izvorišta Klokot,  da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od općinskog operativnog centra civilne zaštite Novi Grad, da je u ulici Samira Radovca br.15 pronađen jedan tromblon. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeno eksplozivno sredstvo uklonili u toku jučeršnjeg dana.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Nakon dojave građana o pronalasku eksplozivnih sredstava na dvije lokacije  na području grada Goražda, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su izašli na lice mjesta, u  selu Radijevići, gdje su preuzeli  minu PMA3 i  u naselju Obarak, gdje su preuzeli  tri ručne bombe. Istog dana na području općine Pale u FBiH, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite uništili su jednu minu zvana ,,Goraždanka“.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od MUP-a Ljubuški, da je na lokalitetu Bućine, pronađen tromblon. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od općinske službe CZ Kladanj o pronalasku eksplozivnog sredstva. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite.

Općine Kalesija i Sapna. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite vršili su izuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na području općine Kalesija. Također, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su proces deminiranja na zadacima na području općina Kalesija i Sapna. 

 

 

O S T A L O 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za veći dio Federacije BiH, zbog očekivanih pljuskova sa grmljavinom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE