Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.04.2017. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

Kanton 10

Dana 28.04.2017.godine u 15:04 sati, na području Kantona 10, osjetio se potres čiji je epicentar bio 10-tak kilometara istočno od Trilja u  Republici Hrvatskoj. 

Prema informaciji od seizmološkog centra Zagreb, zemljotres je bio na mjestu  43,63 N; 16,83 E;,  jačine 3,7 M , na dubini 10 KM. 

 Dojava o štetama na području Kantona 10 nije bilo.

POPLAVE 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 199,31 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 25 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 57,4 m3/s.

Općina Gračanica. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 07:00 sati, iznosio je 320 cm (nivo kada se primjenjuju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm) što je za 6 cm više u odnosu na mjerenje juče u isto vrijeme. Poplavljeno je oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u opadanju je duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova u blagom je porastu.

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka, te sedam tehničkih intervencija na uklanjanju stabala koja su porušena zbog jakog vjetra. 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na el. instalacijama na kući, u naselju Donji Pasci. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je dvije intervencije i to:

u mjestu Uroža, gdje je gorjeo 1 dulum niskog rastinja i trave,

u ul. Mehmeda Spahe, gdje je gorjela kuća. U požaru je oštećena jedna soba, stolarija i ograda, dok je ostatak kuće spašen.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U 14:45 sati, u mjestu Lanište na putu Bistričak-Žićara, grad Zenica, došlo je do šumskog požara gdje je djelimično gorjela jelova i borova šuma, kao i nisko rastinje, pri čemu je stablo jelke palo na dalekovod te je došlo do prekida u napajanju električne energije. U 15:50 sati požar je lokalizovan od strane šumara.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tičići, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma, manje površine. Požar je ugašen.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je intervenciju dana 29.04.2017. U 06:06 sati, došlo je do požara na vikendici, u ulici Mihaljevska, općina Novi Grad. U intervenciji je učestvovalo osam vatrogasaca  s dva vatrogasna vozila. Požar je likvidiran u 08:00 sati. Povrijeđenih nije bilo dok je pričinjena znatna materijalna šteta. 

SAOBRAČAJNI UDESI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju u mjestu Tušnjići, gdje je u saobračajnoj nesreći, putničko motorno vozilo sletilo sa puta. Smrtno je stradao S.H.,a dva lica su zadobila tjelesne povrede.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

– „A“Tim za uklanjanje NUS-a, obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a, na području općine Usora.

– “B“ Tim za deminiranje iz Tuzle, obavljao je poslove deminiranja na novom zadatku „Čelićka Rijeka“.

– „B“ Tim za deminiranje Orašje, obavljao je poslove deminiranja na zadatku „Duge njive – Seljublje“, na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kantom

Općina Čapljina. Iz Policijske stanice Čapljina stigla je prijava da je u mjestu Dračevo (Prokopica) pronađen NUS. Radi se o ručnoj bombi….1 komad.

Prijava po prijemu proslijeđena vođi tima Mostar „A“, te pripadnicima Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, jučer u 09:37 sati, primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to od Policijske stanice Stari Grad da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili tokom dana.

OSTALO

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Dana 28.04.2017.godine  na Općinskom stožeru civilne zaštite Čapljina, donijeta je Odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode od niskih temperatura i Rješenje o osnivanju stručnog povjerenstva za procjenu šteta nastalih od niskih temperatura od 20.04. do 23.04. 2017 godine, na prostoru općine Čapljina.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

– Nivo upozorenja meteoalarma je žuto za područje Tuzle zbog obilnih kišnih padavina, gdje se očekuje količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom.

– Nivo upozorenja je narandžasto, za područja Mostara , zbog obilnih kišnih padavina, gdje se očekuje količina padavina između 35 i 65 litara po metru kvadratnom.

– Nivo upozorenja je narandžasto, za područja Sarajeva , zbog obilnih kišnih padavina, gdje se očekuje količina padavina između 20 i 50 litara po metru kvadratnom.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE