Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.04.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica Đurđevik, imala je intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu, u naselju Ciljuge. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara u stanu, u ul. Redžepa Muminhodžića, u Lukavcu. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Žepče. Žepački vatrogasci ugasili su požar pomoćnog objekta, u kojem je stradalo oko 30-tak pilića.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju u gradu, na

zgradi „Đerdan”, gdje je gorio dimnjak. Intervencija gašenja uspješno završena.

PRONALAŽENJE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

 Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. U općini Velika Kladuša, u mjestu Glinica, policijskoj patroli, predata je ručna dimna bomba. Ista je uskladištena u prostorijama Policijske stanice Velika Kladuša.

Tuzlanski kanton

„A“ Tim za preuzimanje i uništavanje NUS-a FUCZ-e/KUCZ-e Tuzla, obavljao je poslove preuzimanja i uništavanja NUS-a, na području Grada Tuzle i Zeničko Dobojskog kantona. 

Općina Kalesija. Dana 28.04.2016. godine, izvršena je primopredaja deminirane površine u okviru zadatka „Kazin Tuk-Zelina“, izvedenog na području općine Kalesija.

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Na lokalitetu Kratine, pronađena je ručna bomba…1 komad. O primljenoj  informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite i „A“ Tim Busovača.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu, Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite Sarajevo, prijavljen je pronalazak više komada municije, u ulici Humska br. 175, kao i 5 ručnih bombi, u ulici Srđana Aleksića br.1, u krugu KJKP „GRAS“. Informacije o pronađenim ubojnim sredstvima proslijeđene su Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su preuzeli i bezbjedno izmjestili, navedena ubojna sredstva.

O S T A L O

 Tuzlanski kanton

Četiri radnika firme Tuzla-Kvarc nezadovoljni statusom, koji već nekoliko dana štrajkuju glađu u krugu firme, popeli se na silos u krugu fabrike „Tuzla-Kvarc“ i prijetili samoubistvom.

U međuvremenu je došlo do dogovora i rješavanja problema, a iznemogli radnici nisu imali snage da se bezbjedno spuste sa silosa.

Brzom intervencijom Gorske službe spašavanja Tuzlanskog kantona, uz koordiaciju KUCZ-e Tuzla,  uspješno je izvedena operacija spašavanja radnika.

Operacija spašavanja iznemoglih radnika započeta je u 20,30 sati, a uspješno završena  u 21,07 sati.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Nivo upozorenja meteoalarma za područje Federacije BiH, je ŽUTO. Očekivana količina kišnih padavina može da iznosi od 20 do 35 mm/24h. Upozorenje važi za dan  29.04.2016., od 00:00 do 29.04.2016.godine, do 23:59 sati.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE