Fahrudin Solak, direktor FUCZ, na ceremoniji predstavljanja nove opreme Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo

Fahrudin Solak, direktor FUCZ, na ceremoniji predstavljanja nove opreme Civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo nabavila je nova materijalno – tehnička sredstva i opremu, za potrebe Službe civilne zaštite koja će se koristiti u svrhu zaštite ljudi i materijalnih dobara.

Tim povodom u Centru “Safet Zajko”, vijećnicima Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, predstavnicima Federalne i Kantonale uprave civilne zaštite, upravitelja stambenih zgrada i drugim gostima prezentirana je ova oprema.

Općina Novi Grad ima veliki broj stanovnika, pa zbog toga mora biti spremna na različite situacije koje se mogu desiti neplanirano. Iz tog razloga ova lokalna zajednica ulaže značajna finansijska sredstva za opremanje Civilne zaštite.

“Civilna zaštita mora imati adekvatnu opremu da bi mogla djelovati u situacijama izazvanim elementarnim i drugim nepogodama”, naglasio je Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, je kazao da ga raduje što ova Općina ulaže znatna finansijska sredstva u opremanje svojih struktura Civilne zaštite i da je jačanje kapaciteta za spremnost u odgovoru na svaku drugu nesreću, bile one poplave, snježne padavine ili klizišta, od izuzetnog značaja. Solak je naglasio da je saradnja FUCZ i Općine Novi Grad Sarajevo veoma uspješna te da je ova Općina prva općina u BiH koja je pritekla u pomoć stanovništvu pogođenom poplavama u maju 2014. godine.

“Općina Novi Grad Sarajevo je među prvima pomogla stanovništvu Maglaja, Žepča, Zavidovića, Olova… Kontingent pomoći u hrani prvi je stigao upravo iz ove Općine, kao i ekipe koje su nama i građanima pomogle u vrijeme poplava”, rekao je Solak.

{loadposition 2016-04-29}