Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28.02./01.03.2018.godine, do 10:00 sati  

 VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         318 cm (normalno stanje), jučer 342 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-         134 cm (normalno stanje), jučer 159 cm,

–   Orašje —————————————–         385 cm (normalno stanje), jučer 410 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198.72 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 12 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,60 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 40 cm, jučer 39 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 121 cm, jučer 123 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaji svih vodenih tokova na području Kantona su u normalanim granicama.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodenih tokova na području Kantona su u normalanim granicama.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 188 cm, jučer 223 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaj jezera  i svih vodnih tokova na području Kantona je u normalanim granicama.

 

SNJEŽNE PADAVINE

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 190, Bihać 98, Ivan Sedlo 57, Han Pijesak 45, Sanski Most 41, Bosanski Novi 40, Mrkonjić Grad 33, Prijedor 14, Srebrenica 17, Livno 22, Banja Luka 16, Gradačac 19, Gacko 15, Bijeljina i Bugojno 10, Sokolac 9, Doboj 5, Jajce 10, Zvornik 6, Bileća 3, Rudo 6, Tuzla 5, Sarajevo 4, Višegrad 3.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega i leda na kolovozu.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na snazi je zabrana saobraćanja na putnom pravcu Ripač-Vrtoče.

Na graničnom prelazu Izačić i Velika Kladuša, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila nosivosti preko 7,5 tona.

Radnici javnih komunalnih preduzeća čiste ulice i trotoare. U ovom izvještajnom periodu nije bilo prijava urušavanja krovova na stambenim i pomoćnim objektima, zbog težine snijega.

 

Srednjobosanski kanton

Promet na području Srednjo-bosanskog kantona se odvija bez problema  i zastoja.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu  R-419 Mihalji-Blidinje.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi, saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

Jutros u 5:30 sati, odblokirana je Vogošćanska petlja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona  saobraćaj se odvija nesmetano na svim putnim pravcima. Na dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega, a zbog niskih temperatura na svim putnim pravcima prisutna je poledica. Naročitu pažnju obratiti na prilazima mostovima i tunelima, kao i zasjenjenim predjelima. Na snazi su zimski uslovi za vožnju, pa u skladu s tim dolazi do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje su putevi zasniježeni, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje. Također u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju imati lance na pogonskim točkovima na planinskim prevojima. Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala.

 

Kanton 10

Ceste magistralne, regionalne i lokalne su prohodne, mjestimično zaleđene i sužene, vidljivost dobra, stoga se preporuča vožnju prilagoditi uvjetima na cesti. Zimske službe vrše redovito ophodnju i posipanja cesta pijeskom i soli. Temperature na teritoriji kantona su ispod -10C.

Daljnje čišćenje cesta  se vrši po dojavi.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju dimnjaka na privatnim stambenim objektima u ul. Mustafe Hukića i naselju Tušanj. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gračanica.  Vatrogasna jedinica Gračanica imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u Gračanici. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara stambenog objekta u naselju Zukići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara: dimnjak i kotlovnica na privatnim stambenim objektima u naselju Vukovije Gornje. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu u naselju Devetak. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašanju zapaljenog dimnjaka.

Općina Zavidovići. U Zavidovićima vatrogasci trenutno intervenišu u gradu na gašenju dimnjaka koji je zahvatio krov kuće. Na licu mjesta su sva vozila sa vatrogascima i prema prvim saznanjima vatra je u potpunosti zahvatila krov kuće. Prema prvim procjenama pričinjena je velika materijalna šteta.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašanju zapaljenog dimnjaka u mjestu Šije.

Općina Kakanj. U Kaknju su vatrogasci, nakon višesatne intervencije, uspjeli lokalizovati požar štale u mjestu Bjelavići. Pričinjena je velika materijalna šteta.

                      

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Za područje grada Bihaća još uvijek je na snazi preporuka Zavoda za javno zdravstvo USK-a da se voda prokuhava prije upotrebe za piće.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm  za područje cijele BiH, zbog očekivanih niskih temperatura zraka. Minimalne temperature od -17 do -10 °C u Bosni. Na planinama i visoravnima do -20 °C. U Hercegovini do -7 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE