Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         342 cm (normalno stanje), jučer 366cm,

–   Bosanski Šamac —————————-         159 cm (normalno stanje), jučer 186 cm,

–   Orašje —————————————–         410 cm (normalno stanje), jučer 437 cm.

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 198.84 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,70 m3/s.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 39 cm, jučer 40 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine: snijeg 4,6 l/m2. Visina snijega iznosi 105 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 123 cm, (kritična tačka je 380 cm). Visina snijega iznosi 49 cm.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodenih tokova na području Kantona su granicama normale.

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 223 cm, jučer 229 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaj jezera  i svih vodnih tokova na području Kantona je u normalanim granicama.

SNJEŽNE PADAVINE

Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 190; Bihać 105; Ivan Sedlo 62; Mrkonjić Grad 36; Sanski Most 49; Han Pijesak 52; Livno 23; Gacko 17; Gradačac 19; Bugojno 11; Jajce 10; Banja Luka 20; Tuzla 6 i Sarajevo 2.

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega i leda na kolovozu.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere trenutno je na snazi zabrana saobraćaja na putnom pravcu Ripač-Vrtoče. Sve ekipe zimske službe su na terenu i prema operativnom programu provode radove zimskog održavanja cesta. Radnici javnih komunalnih preduzeća čiste ulice i trotoare.  Zbog niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozorava se na smanjenu vidljivost.

Na graničnom prelazu Izačić i Vel.Kladuša, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila nosivosti preko 7,5 tona.

U gradovima i općinama USK-a sniieg je padao neprestano u toku jučerašnjeg dana.  U toku noći intenzitet je oslabio, te je snijeg prestao padati. U izvještajnom periodu nije bilo prijava urušavanja krovova na stambenim i pomoćnim objektima, zbog težine snijega.

Dana 27.02.2018. godine, zbog visine sniježnog pokrivača i izuzetno niskih temperatura Gradski štabovi CZ Bihaća i Cazina, donijeli su odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Srednjo-bosanski kanton

Zbog padavina i niskih temperatura, jutros se sporije prometuje na području Srednjo-bosanskog kantona. Posebno preko planinskih prevoja Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija po snježnim i klizavim putevima. Svi putevi su prohodni, a saobraćaj se zbog snijega na putevima odvija usporeno. Na dionicama u višim predjelima mjestimično ima ugaženog snijega, a zbog niskih temperatura na svim putnim pravcima prisutna je poledica.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala.

 Tuzlanski kanton

Svi putevi na području TK-a su prohodni. Sabraćaj se odvija otežano.

Sve linije saobraćaju uredno po redu vožnje i do krajnjih odredišta osim linija br. 7 do Hidana, br.14 do Ševara, br. 6 do ulaza u Mandiće i do ulaza u Ši Selo.

Srednjobosanski kanton

Zbog padavina i niskih temperatura, jutros se sporije prometuje na području Kantona. Posebno se izdvajaju dionice koje prolaze preko planinskih prevoja Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

 Kanton 10

Nastava u svim školama na području Kantona 10, od danas se redovno odvija osim na lokalnim područjima gdje to nije moguće zbog zatvorenih lokalnih prometnica na području općina Glamoč, Kupres i Grahovo.

Na području Kantona 10 došlo je do smirivanja vremenskih prilika.  Prometnica Livno –Šujica  je otvorena za promet, dok je  Glamoč – Mlinište, zatvorena je za sav promet.

Snježni nanosi su prekinuli promet na dionicama Drvar- Martin Brod, Drvar – Resanovci-Drvar –Glamoč, Tomislavgrad- Blidinje, Tomislavgrad- Rama te Kupres-Šipovo.

Na magistralnim pravcima Glamoč-Priluka i Bosansko Grahovo – Drvar, zbog sniježnih nanosa sužene su ceste, što dodatno otežava promet.

Većina lokalnih prometnica zbog jakog vjetra su bile zametene.

Trenutno se radi na njihovom čišćenju.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorena je dionica R-149 Rakitno – Blidinje. Zbog izvođenja radova u Mostaru, obustavljen je promet od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića, te od raskrižja ulica maršala Tita i braće Brkića do Trga Ivana Krndelja (autobuska stanica).

 POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara putnočkog motornog vozila u Blagaju.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju u Klepcima, gdje je došlo do požara na putničkom motornom vozilu.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju u ulici Pere Bulića, na stambenoj zgradi, gdje je gorio dimnjak.

 Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju zapaljenih dimnjaka u ulicama Kalinska i Kralja Tvrtka. Požari su ugašeni.

 Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na porodičnoj kući u naselju Donje Vukovije.

U požaru su u potpunosti izgorjeli krov i potkrovlje kuće. Pored Vatrogasne jedinice općine Kalesija učestvovala je i Vatrogasna jedinica  Aerodrom Dubrave. Požar je lokalizovan i ugašen.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije u mjestima Pehare i Blatuša, gdje su gorjeli dimnjaci.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije, od čega: dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna na gašenju zapaljenog kontejnera, te  jednu tehničku intervenciju.

 Tehnička intervencija

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je tehničku  intervenciju, na uklanjanju snijega sa krova kuće u naselju Japića Brdo.

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm  za  područje Federacije Bosne i Hercegovine zbog niskih temperatura od – 12 0C.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE