Dopuna sažetka redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dan 27.02.2018.godine, do 15:00 sati

SNJEŽNE PADAVINE

 

Unsko-sanski kanton

 

Grad Bihać. Na magistralnom putu M-5 Bihać-Bosanski Petrovac, na dionici (Ripač-Vrtoče) obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i šlepere zbog dva šlepera koja su se popriječila na putu. Ostali magistralni, regionalni putevi su prohodni. Nije bilo novih prijava urušavanja krovnih konstrukcija. Od JP „Vodovod“ Bihać dobili smo Obavijest o preporuci prokuhavanja vode prije upotrebe za piće. Visina snijega je 107 cm. Pripadnici OS BiH danas nisu angažirani na čišćenju trotoara. Gradski štab CZ-e Bihać je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, ali nam ista nije dostavljena.

 

Grad Cazin. Na području grada Cazina svi magistralni, regionalni i lokalni putevi su prohodni, kao i gradske ulice i trotoari. Snabdijevanje pitkom vodom i električnom energijom je bez prekida. U mjestu Miostrah došlo je do urušavanja krovne konstrukcije na pomoćnom objektu-štali. Visina snijega je oko 95 cm.

 

Općina Bužim. U ovoj općini svi putevi su prohodni. Nije bilo prekida u snabdijevanju pitkom vodom i električnom energijom. Do sad je je prijavljeno ukupno pet pomoćnih objekata na kojima je došlo do urušavanja krovne konstrukcije. Visina snijega je oko 65 cm.

 

Općina Bosanska Krupa. U ovoj općini svi magistralni, regionalni i lokalni putevi su prohodni, kao i gradske ulice  i trotoari. Nije bilo prekida u snabdijevanju pitkom vodom i električnom energijom. Nije bilo prijava urušavanja krovnih konstrukcija. Visina snijega je oko 60 cm.

 

Općina Bosanski Petrovac. U ovoj općini je zabrana saobraćaja za teretna vozila i šlepere na magistralnom putu M-5 Bihać-Bosanski Petrovac (dionica Ripač -Vrtoče). Ostali putevi su prohodni, kao i gradske ulice i trotoari. Nije bilo prekida u snabdijevanju pitkom vodom i električnom energijom. Nije bilo prijava urušavanja krovnih konstrukcija. Visina snijega je oko 70 cm.

 

Općina Ključ. U ovoj općini  svi magistralni, regionalni i lokalni putevi su prohodni, kao i gradske ulice i trotoari. Nije bilo prekida u snabdijevanju pitkom vodom i električnom energijom. Došlo je do urušavanja krovne konstrukcije na dva pomoćna objekta-štale. Visina snijega se kreće od 50 cm u nižim predjelima do 70 cm u višim predjelima ove općine.

 

Općina Sanski Most. U ovoj općini svi magistralni, regionalni i lokalni putevi su prohodni, kao i gradske ulice i trotoari. Nije bilo prekida u snabdijevanju električnom energijom i pitkom vodom. Došlo je do urušavanja krovne konstrukcije na četiri pomoćna objekta-štale.

Visina snijega je 52 cm.

 

Općina Velika Kladuša. U ovoj općini svi putevi su prohodni, kao i gradske ulice i trotoari. Snabdijevanje pitkom vodom i električnom energijom je zadovoljavajuće. Nije bilo prijava urušavanja krovnih konstrukcija. Visina snijega je oko 90 cm.

 

Zbog vremenskih neprilika Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a donijelo je Odluku da se od  26.02.2018.godine, obustavi izvođenje nastave u svim školama.

 

 

Kanton 10

 

Na području cijelog Kantona 10,  došlo do smirivanja vremenskih prilika.

 

Zimske službe rade na čišćenju i posipanju putnih pravaca. Prema informacijama dobivenim iz općinskih službi civilne zaštite, da ukoliko ne dođe do pogoršanja vremenskih prilika sve prometnice bi trebale biti prohodne.

 

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Kantona 10, nastavit će se  prema važećem rasporedu, od srijede, 28. 02. 2018. godine.

 

 

O S T A L O

 

BIHAMK

 

Zbog ugaženog snijega i poledice usporeno se saobraća na većini puteva u našoj zemlji, a posebno u planinskim predjelima. Dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose.

 

Ekipe putne operative nalaze se na terenu, ali zbog izrazito niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE