Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.02.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         366 cm (normalno stanje), jučer 386cm,

–   Bosanski Šamac —————————-         186 cm (normalno stanje), jučer 212 cm,

–   Orašje —————————————–         437 cm (normalno stanje), jučer 461 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 198.92 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,80 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 41 cm, jučer 40 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine: snijeg 21 l/m2. Visina snijega iznosi 107 cm.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 126 cm, jučer 126 cm (kritična tačka je 380 cm). Visina snijega iznosi 52 cm.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji svih vodenih tokova na području Kantona su u opadanju ili stagnaciji.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:45 sati, iznosio je 229 cm, jučer 267 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaj jezera  i svih vodnih tokova na području Kantona je u normalanim granicama.

 

SNJEŽNE PADAVINE

Visina snijega izmjerena u 07:00 sati (cm): Bjelašnica 188; Bihać 107; Ivan Sedlo 60; Mrkonjić Grad 36; Sanski Most 52; Han Pijesak 54; Livno 24; Gacko 11; Gradačac 18; Bugojno 11; Jajce 10; Banja Luka 23; Tuzla 8; Zenica 4 i Sarajevo 2.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega i leda na kolovozu.

Posebno se to odnosi na putne pravce u višim predjelima, a dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa, uzrokuje vjetar koji stvara sniježne nanose.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere trenutno je na snazi zabrana saobraćaja na putnom pravcu Ripač-Vrtoče. Sve ekipe zimske službe su na terenu i prema operativnom programu provode radove zimskog održavanja cesta. Zbog niskih temperatura usporeno je djelovanje posipnog materijala. Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, upozorava se na mogućnost odrona i sniježnih lavina.

Na graničnom prelazu Izačić, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila nosivosti preko 7,5 tona.

 

U gradovima i općinama USK-a, sniieg je padao neprestano u toku dana jačim ili slabijim intenzitetom. U toku noći intenzitet je oslabio ili je snijeg prestao padati. Radnici javnih komunalnih preduzeća čiste ulice i trotoare. U gradu Bihaću na čišćenju snijega bili su angažirani pripadnici Oružanih snaga BiH. U ovom izvještajnom periodu nije bilo prijava urušavanja krovova na stambenim i pomoćnim objektima, zbog težine snijega.

 

Zbog vremenskih neprilika Ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke i sporta USK-a donijelo je Odluku da se na području USK-a obustavi izvođenje nastave u svim školama, od 26.02.2018.godine, do daljnjeg..

 

Zapadnohercegovački kanton

Zabrana je prometa za sve kategorije vozila, na dionici  R-419 Rakitno – Blidinje.

Zbog niske temperature i moguće poledice na dionici A1 Zvirovići – Bijača, brzina je ograničena na 80 km/h.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantonu Sarajevo odvija uredno, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija po snježnim i klizavim putevima. Svi putevi su prohodni, a saobraćaj se zbog snijega na putevima odvija usporeno. Zbog niskih temperatura zraka i mogućnosti stvaranja poledice na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Tarčin, brzina kretanja ograničena je na 60 km/h, dok je na dionici Zenica jug – Sarajevo zapad, brzina ograničena na 80 km/h. Ekipe putnih operativa su na terenu i neprestano čiste saobraćajnice i putne komunikacije.

Općina Olovo. Saobraćaj na svim putevima odvija se otežano po snijegom pokrivenim kolovozima. Snijeg je padao u noćnim satima. Trenutno bez padavina.

 

Tuzlanski kanton

Svi putevi na području TK-a su prohodni. Sabraćaj se odvija otežano.

Saobraća na svim linijama uredno i po redu vožnje i do krajnjih odredišta, osim linija kojima se vozi do: Hidana, Ševara, ulaza u Mandiće i do ulaza u Ši Selo.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog padavina i niskih temperatura, jutros se sporije prometuje na području Kantona. Posebno se izdvajaju dionice koje prolaze preko planinskih prevoja Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

 

Kanton 10

Nastava u svim školama na području Kantona 10, otkazana je do daljnjega.

 

Na području Kantona 10 došlo je do smirivanja vremenskih prilika.  Prometnica Livno –Šujica  je otvorena za promet.  Glamoč – Mlinište, zatvorena je za sav promet.

Snježni nanosi su prekinuli promet na dionicama Drvar- Martin Brod, Drvar – Resanovci-Drvar –Glamoč, Tomislavgrad- Blidinje, Tomislavgrad- Rama te Kupres-Šipovo.

Na magistralnim pravcima Glamoč-Priluka i Bosansko Grahovo – Drvar, zbog sniježnih nanosa sužene su ceste, što dodatno otežava promet.

Većina lokalnih prometnica zbog jakog vjetra su bile zametene.

Trenutno se radi na njihovom čišćenju.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorena je dionica R-149 Rakitno – Blidinje.

Zbog niskih temperatura upozoravaju se vozači na poledicu na cestama.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u Zaliku, gdje je gorio dimnjak.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka  u zgradi, u Željezničkoj ulici br 10.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara na lokaciji Ošanjići – Barane. Izgorjelo cca 2 dunuma trave i niskog rastinja.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je tri intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na  gašenju požara dimnjaka na stambenoj zgradi, u naselju Hrast. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na zgradi, u gradskom području. Požar je ugašen. Nije bilo materijalne štete.

Općina Bugojno. Vatrogasci VD-e Bugojno imali su dvije intervencije, i to:

– u naselju Ciglane, gdje je gorjelo električno brojilo u privatnoj kući, te

– u gradskom području, gdje je gorio dimnjak, na privatnoj kući.

Požari su ugašeni.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to: požar na kući u ul. Muharema Fizovića br. 23, te požar na dimnjaku u ul. Pašabunar br. 89. Požari su ugašeni.

Općina Gradačac. DVD-e Gradačac imalo je intervenciju na gašenju požara na kotlu (na naftu), u poslovnom objektu Magna stil, u naselju Ledenice. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na kući, u ul. Ričički put. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervencije na gašenju dimnjaka na kući (lokalitet MZ-e Liješnica). Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervencije na gašenju požara dimnjaka na privatnoj kući, ul. Tržna. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasci iz Posušja ugasili su manji požar koji je izbio u naselju Čitluk, na dimnjaku stambenog objekta. Pričinjena je manja materijalna šteta.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasci iz Širokog Brijega ugasili su požar na dimnjaku, u Duhanskoj stanici. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Grad Mostar.  Iz PU Mostar pristigla prijava za preuzimanje raznih vrsta eksplozivnih sredstava koja su pohranjena u njihovim prostorijama.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo primio je informaciju od Policijske stanice Novo Sarajevo, da se u njihovim prostorijama nalazi pet metaka kalibra 7,6 mm.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

Tehnička intervencija

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kakanj imali su tehničku intervenciju u selu Sebinje, gdje su pružili pomoć vozilu hitne pomoći u transportu bolesnog lica, zbog visine snijega i nepristupačnosti terena.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

                                                                                                                                                                                                     

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za  područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona Sarajevoi Tuzlanskog kantona  zbog niskih temperatura od  -11 do -6 °C.

Za podučje Unsko-sanskog kantona izdat je Žuti meteoalarm zbog prognoziranih sniježnih padavina od 5 do 15 cm.

Narandžasti meteoalarm izdat je za područje Unsko-sanskog kantona i Kantona 10., zbog niskih temperatura 0d -13 do -7 °C.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE