Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.03.2018.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07,00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ————— —————         302 cm (normalno stanje), jučer 318 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-         119 cm (normalno stanje), jučer 134 cm,

–   Orašje —————————————–         369 cm (normalno stanje), jučer 385 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 198.62 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 12 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,60 m3/s.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 38cm, jučer 40 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 120 cm, jučer 121 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je  normalan.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 08:00 sati, iznosio je 226 cm, dok je jučer 188 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaj jezera  i svih vodnih tokova na području Kantona je u normalanim granicama.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 195, Bihać 98, Ivan Sedlo 45, Han Pijesak 50, Sanski Most 44, Bosanski Novi 42, Mrkonjić Grad 34, Banja Luka i Srebrenica 20, Prijedor 25, Livno 26, Gradačac 22, Jajce 12, Bijeljina, Bugojno, Zenica i Sokolac 11, Gacko 10, Tuzla 9, Doboj, Rudo i Višegrad 8, Mostar 3 i Sarajevo 2.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega i leda na kolovozu.

Na graničnom prelazu Izačić i Velika Kladuša, zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila nosivosti preko 7,5 tona.

Radnici javnih komunalnih preduzeća čiste ulice i trotoare. U ovom izvještajnom periodu nije bilo prijava urušavanja krovova na stambenim i pomoćnim objektima, zbog težine snijega.

 

Srednjobosanski kanton

Zbog padavina i niskih temperatura, jutros se sporije prometuje na području Srednjobosanskog kantona. Posebno izdvajamo dionice koje prolaze preko planinskih prevoja  Travnik-Donji Vakuf i Bugojno-Novi Travnik.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija otežano na svim putnim pravcima.

Snijeg koji je padao tokom jučerašnjeg dana, kao i ledena kiša u noćnim satima otežava odvijanje saobraćaja, kako na regionalnim tako i lokalnim putevima. Visina sniježnog pokrivača u nižim predjelim-urbanom gradskom dijelu općine iznosi 15-tak centimetara a u višim brdsko-planinskim naseljima i do 40 centimetara.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 t na regionalnom putu  R-419 Mihalji-Blidinje.

 

Tuzlanski kanton

Zbog protesta građana, u prekidu je odvijanje saobraćaja na petlji Šićki Brod.

 

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo odvija bez većih poteškoća. Zbog ledene kiše koja je padala tokom noći, kolovoz je mjestimično zaleđen. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

 

Kanton 10

Na području Kantona 10, promet se odvija po mokrim i zaleđenim kolnicima, dodatni problem u vožnji stvara i gusta magla koja smanjuje vidljivost od 50 do 100 metara. Preporuča se maksimalan oprez u vožnji. Ekipe zimske službe su na terenu i redovito vrše čišćenje i posipanje kolnika.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:35 do 18:00 sati, u Zaliku, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara na dimnjaku u naselju G. Mosnik.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara na ugostiteljskom objektu „Tenda“, u ulici Kralja Stjepana Tomaševića.

Općina Vitez. DVD Vitez, imalo je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu (krov i plafon), na privatnoj kući, u naselju Stara Bila, požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je četiri intervencije na gašenju požara i to:

  • na gašenju dimnjaka, u ulici Travnička br.60, požar je ugašen,
  • na gašenju požara u mjestu Podolac, gdje je gorila je krovna konstrukcija, požar je ugašen,
  • na gašenju krovne konstrukcije i izolacije krova, u ulici Šaćira Bektića, požar je ugašen, te
  • na gašenju dimnjaka, u ulici Potur Mahala, požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo. imala je tri intervencije na gašenju požara i to: jednu veću na gašenju krova kuće, jutros oko 04:00 sati, u naselju Donja Bioča, kod Tarčina, općina Hadžići. U gašenju je učestvovalo osam vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je brzo lokalizovan, povrijeđenih lica nije bilo, te dvije intervencije na gašenju dimnjaka na stambenim objektima.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu od strane građanina iz Mostara o postojanju eksplozivnog sredstva, u lici Braće Lakšića, radi se o ručnoj bombi.

O ovoj prijavi upoznati su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD                                                               

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm  za područje Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, zbog očekivanih padavina od 30 do 80 litara po metru kvadratnom, dok je za ostala područja na snazi Žuti meteoalarm, zbog niskih temperatura, oko -5 stepeni.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE