Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.12.2016. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

Hercegovačko-neretvanski kanton

U utorak, 27.12.2016. godine, u 15:49 sati, na području južne Hercegovine osjetio se umjeren zemljotres, čiji je epicentar bio 4 km južno od Ljubuškog, tačnije kod vodopada Kravica, na dubini od 2 km. Potres je bio jačine 3,6 stupnjeva prema Richteru, a osjetio se u Mostaru, Širokom Brijegu, Čapljini, Neumu, kao i u susjednoj R. Hrvatskoj, tačnije u Metkoviću, Pločama i Makarskoj.

POŽARI

Općina Čapljina. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Čapljina pružili ispomoć u vremenu od 18:03 do 21:30 sati, vatrogascima Čitluka, na gašenju pomoćnog objekta, u Međugorju.

Općina Čitluk. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Čitluk imali su intervenciju  u vremenu od 14:30 do 21:30 sati, gdje je gorjelo oko 400 bala sijena, u blizini porodične kuće, u Međugorju. U ispomoć gašenju požara pritekla je vatrogasna ekipa iz Čapljine.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u firmi „Lafat Comerc“, u kojoj se zapalila pogonska mašina.

Kanton 10.

Općina Bosansko Grahovo. Prema informacijama iz vatrogasne jedinice Bos. Grahovo, dana 27.12.2016. godine, na lokalitetu Pakline, došlo je do požara otvorenog prostora u kojem gori suha trava i nisko rastinje.  Požar je i dalje aktivan.

Na području općine Livno i Tomislavgrad svi požari su ugašeni.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški gasili su dva požara otvorenog prostora, i to: na lokalitetu Otok u vremenu od 17.30 do 19.00 sati, te na lokalitetu Prolog u vremenu od 18.00 do 19.00 sati, u kojima su opožarene manje površine niskog rastinja i trave.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 27.12.2016 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Kladanj, dok je kvalitet zraka odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i  Lukavac. Također, kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC-e i Živinice.

Kanton Sarajevo

Dana, 26.12.2016.godine, Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, donio je Odluku da se ukida Treća epizoda „Uzbuna“ povećanih koncetracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo, a donio Odluku da se Proglašava Druga epizoda „Upozorenje“ povećanih koncetracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Sapna. „A“ Tim za uklanjanje NUS-a obavljao poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a na području općine Sapna.

Općina Kalesija. Deminerski timovi iz Tuzle i Orašja su obavljali poslove na konzerviranju radilišta (kraj sezone deminiranja) na zadatku Duge Njive-Seljublje na području općine Kalesija.

Općina Gračanica. Kantonalni operativni centar Tuzla, zaprimio je prijavu NUS-a, od Općinske službe civilne zaštite Gračanica, radi se o RB 64 mm, 20 komada 20 mm municije i 5 komada 14,5 mm municije, koji će biti uklonjeni od strane tima za UES FUCZ-e, u narednom periodu.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je ŽUTO upozorenje meteoalarma za područje Federacije BiH, za srijedu 28. decembar, zbog udara vjetra jačine od 40 do 50 km/h, u vremenu od 28.12.2016., 00:00 do 28.12.2016., 23:59 sati.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE