Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima Dragićina i Blatnica.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora na lokalitetu Bošnjakovo brdo. Opožareno je oko 1 hektar trave, niskog rastinja i borove šume. U gašenju je učestvovalo pet vatrogasaca sa dvije vatrogasne cisterne. Uzrok požara nije utvrđen.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara: požar niskog rastinja u naselju Driježnik i požar na pomoćnom objektu (štala) u naselju Husino. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gračanica.Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Babići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. Interventna vatrogasna jedinica Đurđevik imala je intervenciju na gašenju požara trafo-stanice u Đurđeviku. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Teočak.U naselju Cerik došlo je do požara niskog rastinja i šume na površini od oko 15 hektara. Požar su ugasili mještani, pripadnici Policijske stanice Teočak i Općinske službe civilne zaštite Teočak.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i nepovoljnih meteoroloških uslova i dalje je na snazi proglašena epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stepena PRIPRAVNOST.          

Kanton Sarajevo

U Kantonu Sarajevu je zbog zagađenosti zraka i dalje na snazi epizoda „Pripravnosti“ i nadležne institucije poduzimaju mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Tuzlanski kanaton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK o kvalitetu zraka za prethodna tri dana:

– kvalitet zraka za dan 25.12.2015. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC i Bukinje.

– kvalitet zraka za dan 26.12.2015. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC.

– kvalitet zraka za dan 27.12.2015. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od Policijske stanice Stolac informaciju o pronalasku nepoznate granate u mjestu Crnići.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (“Busovača A i B” i Deminerski tim za uzorkovanje sa 14 deminera), su uspješno izvršili deminiranje prostora između duple ograde oko kasarne bivše JNA, koja se sada koristi kao Kazneno-popravni zavod u Busovači.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE