Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     448 cm (pripremno stanje), jučer 479 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     245 cm (normalno stanje),  jučer 267 cm,

–   Orašje ——————————————    488 cm (normalno stanje),  jučer 509 cm.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je 259 cm (na visini vodostaja od 280 cm, vrše se redovne mjere obrane od poplava).

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje, u naselju Poljice.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog odžaka na privatnom stambenom objektu, u naselju Borovac.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je sedam manjih intervencija, i to: dvije intervencije na gašenju zapaljenog otpada, dvije intervencije na gašenju trave i niskog rastinja, jedan izlazak na lice mjesta po dojavi dima u stanu i jedno obezbjeđenje kulturnog događaja.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 27.11.2019 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima: Skver, Bukinje i Mobilna, na lokalitetu Lukavac odgovarao je kvalitetu čistog zraka, dok je na lokalitetima BKC-e i Živinice,  odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Zapadnohercegovački kanton

Na vodocrpilištu Grudsko Vrilo, zbog djelomične zamućenosti vode, i dalje traju mjere prokuhavanja vode za piće.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez.  I dalje DVD-e Stari Vitez dostavlja pitku vodu jednom sedmično u Ahmiće, i jednom sedmično u Bukve, a DVD-e Vitez jednom sedmično u Putkoviće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na podrućju općina Bosansko Grahovo, Novi Grad Sarajevo, Ilijaš i Kalesija, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 7 eksplozivnih sredstava, 50 komada pješačke municije, 1 vježbovni upaljač i 1 vježbovni metak.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je danas žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog mogućih kišnih padavina loklano od 20 do 30 l/m².

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE