Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 26.11.2019 godine u 10:19 sati, dogodio se potres jačine  5.4 stupnja  Richtera, oko 9 km jugoistočno od Blagaja. Intenzitet potresa u epicentru iznosio je VI stupnjeva Merkalijeve skale.

Aparati u Centru za Seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, pored ovoga registrirali su i sljedeće potrese:

U 11:08 sati, registriran je potres jačine 3.0 stupnja  Richtera, na području između Blagaja i Nevesinja. Intenzitet u epicentru iznosio je IV-V stupnjeva Merkalija.

U 11:40 sati, registriran je potres jačine 3.4 stupnja  Richtera, također na području između Blagaja i Nevesinja. Intenzitet u epicentru je bio IV stupnja Merkalija.

U 17:30 sati, registriran je potres jačine 3.4 stupnja Richtera, 11 km istočno od Stoca. Intenzitet u epicentru IV stupnja Merkalija.

Potresi su se osjetili na cijelom području Hercegovine i uzrokovali   uznemirenost  kod građana.

Grad Mostar. Operativni centar civilne zaštite zaprimio je 12 prijava o materijalnoj šteti nastaloj nakon potresa na području Grada Mostara.

Nastale materijalne štete su uglavnom odnose na napuknuća i pucanja zidova i stubišta u zgradama i obiteljskim kućama, kao i štete na osobnim automobilima (naselja Rodoč,  Zalik, Rudarska ulica, Ul. kraljice Katarine itd.).

Grad Čapljina. Operatini centar  civilne zaštrite zaprimio je prijave građana nakon potresa, uglavnom vezano za  napuknuća zidova i rušenje dimnjaka na obiteljskim kućama.

Dva vozila su oštećena uslijed urušavanja dimnjaka i crijepa sa krovova. Na Osnovnoj školi u Gnjilištima i na obiteljskoj kući u Čeljevu srušio se dimnjak. Vatrogasci na terenu saniraju nastalu štetu. Registrirani su i odroni na Magistralnoj cesti M-17.

Unsko-sanski kanton

Dana 26.11.2019.godine u 10:19 sati, na području USK-a se osjetilo slabije podrhtavanje tla. Nije bilo povrijeđenih lica niti materijalne štete. 

Kanton Sarajevo 

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su zemljotres dana, 26.11.2019. u 10:19 sati 10 km od Nevesinja, koji se osjetio i na području Kantona Sarajevo. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 5,2° Richtera, a intezitet u epicentru bio je VII° Merkalijeve skale. Općinskim službama civilne zaštite je od strane direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, je naloženo da odmah izađu na teren i po potrebi pruže stanovništvu pshilošku i drugu vrstu pomoći. Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, je također, pripremila i Uputstvo za građane kako da postupe u slučaju zemljotresa i uputila ga printanim i elektronskim medijima, Pres službi Vlade Kantona Sarajevo i općinskim službama civilne zaštite, te ga objavila na svojoj web stranici. Prema podacima prikupljenih od općinslih službi civilne zaštite i drugih davalaca informacija, pored uznemirenosti građana, zemljotres na području Kantona Sarajevo nije pričinio veće materijalne štete. Zabilježeno je samo nekoliko pucanja zidova u objektima (Historijski muzej BiH, dva stana u naselju Dobrinja i stanu u naselju Stup). 

Bosanskopodrinjski kanton

Dana 26.11.2019. godine, na prostoru Grada Goražda u 10:20 sati, zabilježen je zemljotres koji nije ostavio posljedice na ljude i materijalna dobra.

Zapadno-hercegovački kanton 

Potres koji se dogodio jučer u 10:20 sati, sa epicentrom 11 km od Nevesinja na dubine od

10 km prema podacima Mediteranskog centra (EMSC) snage 5.4 stupnja po Richteru na

području Zapadno-hercegovačkog kantona osim uznemirenosti stanovništva nije prouzrokovao nikakve materijalne štete. 

POPLAVE – VODOSTAJI 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     479 cm (pripremno stanje), jučer 483 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     267 cm (normalno stanje),  jučer 274 cm,

–   Orašje ——————————————    509 cm (normalno stanje),  jučer 512 cm.

Hercegovačkoneretvanski kanton

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 02:00 sati 54 cm 160 cm
Mostar 07:00 sati 308 cm 850 cm
Čapljina 07:00 sati -128 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:00 sati 269 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:00 sati 166 cm 300 cm
Bregava Stolac 07:00 sati 71 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati 127 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati 142 cm 130 cm

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 196,08 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s. 

Zapadno-hercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosio je  269 cm. Još uvijek je na snazi redovna odbrana od poplava. 

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gradaTuzla imala je interevenciju na gašenju manjeg šumskog požara u mjestu Kojšinu. Požar je ugašen. 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 Zapadnohercegovački kanton

Na vodocrpilištu Grudsko Vrilo zbog djelomične zamućenosti vode i dalje traju mjere prokuhavanja vode za piće. Na vodocrpilištu Vrioštice u Ljubuškom prestale su vrijediti mjere prokuhavanja vode za piće jer je ista u potpunosti ispravna.

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez.  I dalje DVD-e Stari Vitez dostavlja pitku vodu jednom sedmično u Ahmiće, i jednom sedmično u Bukve, a DVD-e Vitez jednom sedmično u Putkoviće. 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Gornji Vakuf-Uskoplje,Tešanj,Donji Vakuf,Pale u FBiH,Vitez i grada Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstava, 23 komada pješačke municije i 10cm sporogorećeg štapina.

 O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE