Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.11.2019.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema informacijama Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), noćas u 01:51 sati zabilježen je blaži zemljotres od 2,8 stepeni prema Richterovoj skali,  sa epicentrom 12 kilometara sjeveroistočno od Stoca.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u  opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-     432 cm (pripremno stanje), jučer 448 cm,

–   Bosanski Šamac —————————-     216 cm (normalno stanje),  jučer 245 cm,

–   Orašje ——————————————    464 cm (normalno stanje),  jučer 488 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 196,08 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je identičan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 1,0 m3/s.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 01:30 sati      62 cm 160 cm
Mostar 07:30 sati    399 cm 850 cm
Čapljina 07:30 sati   -134 cm 200 cm
Trebižat Humac 07:30 sati    263 cm 280 cm
Krupa Dračevo 07:30 sati    157 cm 300 cm
   Bregava Stolac   07:00 sati      58 cm 110 cm
Buna Buna 07:00 sati    133 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 07:00 sati      99 cm 130 cm

 

Zapadno-hercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08:00 sati, iznosijo je  263 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  259 cm. (Na visini vodostaja od 280 cm, vrše se redovne mjere obrane od poplava).

 

Kanton 10

Zbog kiše koja je padala rijeke i potoci na području kantona su u porastu, te prijete izlijevanjem iz svojih korita.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Grada Tuzle imala je intervenciju  gašenja požara na pomoćnom objektu u naselju G. Grabovica. Požar je loklizovan i ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 11:05 do 11:20 sati, gorio otpad na Rondou.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju u mjestu Mašinovići, gdje je došlo do požara putničkog motornog vozila. Povrijeđenih lica nije bilo.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Pišće, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Obre, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu (kuća). Požar ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje  intervencije na gašenju požara i to: gašenje dimnjaka na stambenom objektu i gašenje manjeg požara na spratu privatne kuće.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 28.11.2019 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, Bukinje, Mobilna. Na lokalitetima BKC i Lukavac odgovarao je kvalitetu čistog zraka, dok je na lokalitetu Živinice  odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Zapadnohercegovački kanton

Na vodocrpilištu Grudsko Vrilo, zbog djelomične zamućenosti vode, u Grudama i dalje traju mjere prokuhavanja vode za piće.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez.  I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu jednom sedmično u Ahmiće i jednom sedmično u Bukve, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Vareš, Ilidža, Kalesija, Busovača, te gradova Goražde i Mostar, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava  uklonili su 6 eksplozivnih sredstava i 36 komada municije.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE