Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju od 14:00 do 16:00 sati u mjestu Konjodor, gdje je gorjela šuma na površini od 0,5 hektara. Požar su gasili tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je četiri intervencije, i to:  dvije na gašenju niskog rastinja u naseljima Gornja Lipnica i Solana, jednu na gašenju dimnjak na stambenom objektu u naselju Breza, te jednu u ul. Ludviga Kube, gdje je gorjela baraka.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je četri intervencije na gašenju požara, i to: dva puta u Tržnom centru „ROBOT“, na kući u ulici Branilaca, te u naselju Sebinje, gdje je gorjela šuma.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Općina Foča u FBIH. Dana 27.10.2019.godine, u blizini sela Drugovići, prilikom čišćenja imanja došlo je do požara koji se nekontrolisano širio i vrlo brzo zahvatio nisko rastinje i šumsko područje iznad navedenog sela. Požar nije ugrožavao stambene objekte, ali je zahvatio prostor od oko 5 ha. Radi se o nepristupačnom terenu bez adekvatne putne komunikacije.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica Travnik imala intervenciju na lokalitetu Donji Dolac, gdje je gorjela deponija smeća. Požar ugašen.

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Profesionalna vatrogasna jedinica Gornji Vakuf – Uskoplje imala je intervenciju na lokalitetu Bistrica, gdje je gorjela šuma. Požar ugašen.

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo je intervenciju na lokalitetu „Vitezit“, gdje je gorjela deponija smeća. Požar ugašen.

Općina Jajce. Od osmatrača Kantonalne uprave šumarije – odjeljenje Jajce dobivena je informacija da je juče oko 10:00 sati, izbio požar u reonu brda HUM – Orlovača, koji je nepristupačan i pokriven minama. Trenutno je opožareno oko 1 km2 površine (degradirana šuma – nisko rastinje). U podnožju Huma naseljena područja nisu ugrožena. Vatrogasci VJ Jajce otišli su u obilazak terena koji je zahvaćen požarom, te su u pripravnosti.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 19:30 do 23:10 sati, u Bogodolu (Ladina), gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 11:00 do 11:45 sati, u Klepcima, gdje je gorio biljni otpad,

– od 13:30 do 15:00 sati, u Gabela polju, gdje je gorjela trska i šuma.

 

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo. Jučer u 12:55 sati Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite dobio je informaciju o šumskom požaru na Treskavici u rejonu Kukovi, Paleža, Jablan dola i Crvenih stijena, u blizini Crnog jezera. Na lokalitet požara izašao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo sa sekretarom i pomoćnikom  direktora za zaštitu požara i vatrogastvo KUCZ KS, te  uposlenicima Općinske službe civilne zaštite Trnovo. Ustanovljeno je da se radi o području koje je nepristupačno i minirano i koje nije moguće gasiti sa zemlje.

 

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih intervencija na gašenju niskog rastinja.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u Putkoviće i jednom sedmično u Bukve.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

U sklopu projekta „Napredna regionalna koordinacija u nesrećama u zemljama Zapadnog Balkana“, u periodu od 28. do 31.10.2019.godine, na području Brčko distrikta BiH održaće se velika „NATO SPS-NICS Brčko 2019“ terenska vježba.  Federalna uprava civilne zaštite će zajedno sa strukturama zaštite i spašavanja Brčko distrikta BiH provježbati različite incidentne situacije i testirati mogućnosti softverskog programa NICS. Na terenskoj vježbi FUCZ učestvovaće sa potražnim timom, potražnim psima, dron letjelicama i žirokopterom sa ukupno 23 osobe.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE