Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje, u naselju Kovačica.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio pomoćni objekat, u naselju Babunovići.

Opština Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, u naselju Caparde.

Općina Banovići. Vtarogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjelo nisko rastinje, na  površini od cca 2 dunuma, u selu Kudumovići.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:.

– u Tržnom centru „ROBOT“, vršili dodatno gašenje zapaljene robe, kako ne bi došlo do ponovnog aktiviranja požara,

– u mjestu Dobojsko polje Kakanj, gdje je došlo je do eksplozije trafo stanice. Požar je ugašen. Nije bilo povrijeđenih lica. Pričinjena je materijalna šteta, i

– u ulici Branilaca, na stambenom objektu (kuća). Požar je ugašen. Nije bilo povrijeđenih lica. Pričinjena je materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:15 do 16:00 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i stare gume, i

– od 16:00 do 16:55 sati, u Orlacu, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasan jedinica grada Čapljina, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:00 do 12:15 sati, na brdu Budisavina, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 13:45 do 14:20 sati, kod Starog Mosta, gdje je gorjela trava i rastinje, i

– od 16:10 do 16:55 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela trava i rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 sati, gdje je gorjela divlja deponija otpada, u mjestu Sovići. Požar je gasilo 7 vatrogasaca s 2 vozila DVD-a iz Gorice (Grude). Na terenu su ostali dežurati do jutros do 05:00 sati. Požar je pod kontrolom, ali i dalje ga iz predostrožnosti obilaze pripadnici DVD-e iz Gorice.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je osam manjih intervencija, od čega: jednu na gašenju zapaljenog automobila, dvije na gašenju zapaljenog otpada i jednu dežuru prilikom spaljivanja dimnjaka, te dva obezbjeđenja i dvije tehničke intervencije.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD-e Stari Vitez, dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselja Putkoviće i Bukve.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE