Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 18:15 sati, u ul. Maršala Tita, gdje je  gorjela trava i otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:15 do 16:40 sati, u Grabovinama na Buku, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 17:55 do 18:20 sati, u Dretelju, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 18:20 do 19:07 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela trava,

– od 18:20 do 18:35 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 18:30 do 19:15 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjela trava i trstika,

– od 19:45 do 20:30 sati, u Nerezima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 01:48 sati, požar u Adi, gdje  gori deponija sa otpadom. Vatrogasci cijelu noć i u jutarnjim satima vrše zalijevanje vodom lokalitet koji je zahvatio požar.

Unskosanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 19:04 do 22:00 sati, u mjestu Gornji Petrovići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 20:10 do 21:00 sati,  u mjestu Pobrježje, gdje je gorjela šuma.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju u Aleji gdje je vršila  uklanjanje ogranka koji su se  odlomili i pali usljed jakog vjetra.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je  dvije intervencije na gašenju požara u naseljima Ledenice Gornje i Vučkovci – Poljane gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma.  Požari su ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Zolje, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac ima intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja kod naselja Duboštica.  Požar na ovoj lokaciji  je aktivn, u gašenju učestvuju i mještani. Na lokalitetu Babice, gorjelo je nisko rastinje ali je nakon intervencije vatrogasaca požar ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kuzumovići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Šerići i Mušići kod Đurđevika, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica grada Tuzla  imala je  4 intervencije na gašenju požara niskog rastinja na lokalitetima: Pasci, Husino, Jasici i Banj Brdo. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je  5 intervencija na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestima:  Crkvičko brdo, Ričice, Odmut i Kamberovića Polje. Požari su ugašeni.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja.

Općina Tešanj.  Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju u mjestu Doboj, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, te jednu intervenciju na gašenju požara u mjestu Ćatići, gdje je gorio elektro stub.

Općina Breza. Dana 27.10.2018.godine u 22:00 sati, u mjestu Potkraj, došlo je do požara  koji je zahvatio nisko rastinje. Požar je ugašen od strane pripadnika Rudničke vatrogasne jedinice Breza. Istog dana u 22:10 sati,  u mjestu Koritnik, došlo do požara  koji je zahvatio nisko rastinje. Požar je ugašen od strane pripadnika Rudničke vatrogasne jedinice Breza.

Općina Olovo.  Dana 27.10.2018.godine u 09:58 sati,  u mjestu Gurdići na lokalitetu Rat, odjel broj 54. GJ Gonja Stupčanica, došlo do požara  koji je zahvatio cca tri hektara zemljišne površine obrasle niskim rastinjem i visokom šumom. Požar je ugašen od strane pripadnika vatrogase jedinice Olovo.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su dvije veće i i trinaest manjih intervencija na gašenju požara.

Općina Novo Sarajevo. Dana 27.10.2018. godine,  u 09:27 sati, Kantonalni Operativni centar primio je informaciju da gori stan u ulici Porodice Ribara br.41. Na gašenju požara angažovano je šest vatrogasaca,sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 09:27 sati, a ugašen u 10:55 sati.

Općina Ilijaš. Dana 27.10.2018. godine u 19:20 sati, Kantonalni Operativni centar primio je informaciju da gori nisko rastinje i šuma na lokalitetu Solakovići-Korita. Na gašenju požara angažovano je 24 vatrogasca,sa pet vatrogasnih vozila. Radi se o miniranom području, čime je bilo otežano gašenje požara. Trenutno je požar pod kontrolom, na terenu se nalazi jedna ekipa koja nadzire i prati požarište.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 Unskosanski kanton

Zbog jakog vjetra bilo je više prekida u snabdjevanju el.energijom u općinama: Bužim, Sanski Most, Bosanski Petrovac i Grad Cazin, gdje su  trenutno u kvaru:

Općina Bužim – dio 10 kv DV Zaradostovo,

Grad Cazin – dio 10 kv DV Miostrah,

Općina S.Most – dio 10 kv DV Kamengrad, i

Općina B.Petrovac – dio 10 kv DV Bukovača (2 trafostanice).

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od od Policijske stanice Stari Grad, da je na lokalitetu Pašino Brdo (Barice), pronađena jedna minobacačka mina.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje zbogh očekivanih obilnijih padavina kiše od 40 – 60 l/m2, te pojačane brzine vjetra između 30 i 40 km/h, u: Kantonu 10, Hercegovačko-neretvnskom kantonu, Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom kantonu i Tuzlanskom kantonu.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE