Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.10.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI  

 

Na temelju dobivenih informacija iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda na slivu rijeke Neretve i Cetine u Federaciji BiH, u narednim danima (od nedjelje 28.10.2018.) prognozira se porast vodostaja rijeka. Značajniji porast vodostaja se očekuje na desnim pritokama rijeke Neretve: Drežnica, Lištica (Jasenica) i Trebižat, a nešto manji  porast vodostaja  prognozira se i na lijevim pritokama rijeke Neretve i to Buna, Bunica, Bregava i Krupa.

Kako se prognoziraju padavine mjestimično veće od 300 mm u periodu nedjelja – utorak (28.- 30.10. 2018.) moguća su izlijevanja vodotoka iz korita. Početak dešavanja se očekuje u ponedjeljak (29.10.), a vrh vodnog vala se očekuje utorak (30.10.).

Napomena: Glavni tok Neretve nizvodno od Konjica, kao i rijeke Lištica-Jasenica, Trebižat i Krupa, su pod značajnim determinističkim utjecajem HE – pa time mogu i utjecati na dešavanja u slivu navedenih vodotoka za period koji obuhvata ova hidrološka prognoza.

 

POŽARI       

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

–  od 15:50 do 16:40 sati, u Kosoru gorjela trava i rastinje,

–  od 16:40 do 17:45 sati, u Podveležu gorjela trava i rastinje,

–  od 02:30 do 03 15 sati, u Vojnom gorjela trava i rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u nasejlu Donje Petrovice, gdje se zapalilo sijeno i suha trava. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju smeća na lokalitetu Prijevor. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja na manjoj površini u ulici Esada Tasledžića. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju šumskog požara na manjoj površini, oko 500 m2, u neposrednoj blizini stambenih objekata, na lokalitetu Doležaj. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški.  Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara od 09:10 do 09:53 sati u mjestu Cerno, kod „Roinga“, gdje je gorio otpad.  Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 17:00 do 18:00 sati u mjestu Trn, gdje je gorio otpad. Požar su gasila dva vatrogasaca sa vatrogasnim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– u ulici Željezarska, gdje je gorio otpadni materijal i stare auto-gume,

– na bulevaru Eze Arnautovića, gdje je gorjela suha trava i lišće.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Šije, gdje je došlo je požara na pomoćnom objektu-štala. Vlasnik je palio otpad u blizini objekta, što je uzrokovalo izbijanje požara.

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj imala je intervenciju na gašenju  niskog rastinja i suhog lišća u blizini kuće u naselju Doboj.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara i to: dvije na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju krova pomoćnog objekta.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Zbog kvara na el. mreži od 05:00 sat bez napajanja je ostao lokalitet Boračkog jezera. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u donji bazen u Ahmićima te dva puta u Bukve, a DVD Vitez dva puta tjedno u Putkoviće i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Službe civilne zaštite općine Hadžići da je u naselju Hadžići pronađena jedna tromblonska mina.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su preuzeli i zbrinuli pronađeno neeksplodirano ubojno sredstvo.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“, na području općine Banovići.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje zbogh očekivanih  obilnijih padavina u Hercegovini i jugozapadnom dijelu Bosne. Jaki udari juga očekuju se u većem dijelu zemlje, osim dijela sjevera i sjeveroistoka Bosne.

Jaki do olujni udari juga očekuje se za dana vikenda, u ponedjeljak i utorak u jutarnjim satima i dio prijepodneva. U ponedjeljak u večernjim satima uglavnom na zapadu i jugozapadu Bosne orkanski udari vjetra (od 75 do 100 km/h).

Obilne padavine se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE