Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 11:25 do 12:05 sati, u ul. Franje Miličevića, gdje je gorio stan.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara 08:30 do 13:30 sati, a još uvijek se vrši nalijevanje požarišta na odlagalištu Ada. Stanje na požarištu se redovno prati.

 

Unskosanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 09:32 do 10:10 sati, u ul. 511 Slavne brigade, gdje je prilikom demontaže rabljenog vozila došlo do požara na istom. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju od 16:11 do 17:15 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, u mjestu Dolovi. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma, u Vučkovcima.

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica grada Tuzla,  imala je intervencije na gašenju požara, gdje je gorjelo nisko rastinje u naseljima: Kiseljak, Bukinje, Šljačište, Hasanbašići i Dedino brdo, kao i dimnjak u ul. Alije Ibrića, u Tuzli.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:43 do 20:25 sati, u ulici 1. DUB, gdje su gorjeli trava i  šiblje. U gašenju požara učestvovala su dva vatrogasca sa jednim vozilom.

– drugu intervenciju na gašenju požara Profesionalna vatrogasna jedinica imala je od 23:05 do 00:15 sati, na gradskoj deponiji komunalnog otpada Šišeta. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj.  Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Ribarska, u Jelahu, kojom prilikom je gorio objekat farme pilića. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo. U gašenju su učestvovali pripadnici PVJ-a Tešanj, DVD-e Jelah i DVD-e Doboj-jug, ukupno 13 vatrogasaca i 10 mještana.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Jutros je vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Božjak, Karaula-Travnik, gdje je gorjela trava i suho rastinje u visokoj šumi. Požar je ugašen. Nije bilo materijalne štete.

Općina Vitez. Dana 29.10.2018.godine, pripadnici DVD-e Stari Vitez, imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Grbavica, gdje je gorjelo lišće u bukovoj šumi. Požar je ugašen. Nije bilo materijalne štete.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je pet manjih intervencija, i to: jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja, jednu intervenciju na gašenju pomoćnog objekta, te jedno spaljivanje dimnjaka.

 

OLUJNO NEVRIJEME – JAKI UDARI VJETRA I KIŠNE PADAVINE

Kanton 10

Na području Kanton 10, u posljednja 24 sata, došlo je do pogoršanja vremenskih uvjeta praćenih olujnim jugom i velikom količinom kiše. Palo je oko 84 litra kiše po m².

Općina Livno. Dana 29.10.2018. godine, u jutarnjim satima olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom u naselju Lištani, načinilo je veću materijalnu štetu na gospodarskom objektu Lištanac.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kreševo. Na lokalitetu Meošje, općina Kreševo, pronađeno je nepoznato ubojno sredstvo …1 komad.

Prijava o pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima  Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a, i to:

– od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je u naselju Hadžići, pronađena je jedna tromblonska mina,

– od Policijske stanice Stari Grad, da je na lokalitetu Pašino Brdo (Barice), pronađena je jedna minobacačka mina.

 

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedena ubojna sredstva preuzeli isti dan po dojavi.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Crveni meteoalarm za područje Kantona 10., gdje se očekuju maksimalni udari vjetra od 70 do 100 km/h, te Narandžasto upozorenje za isto područje, zbogh očekivanih obilnijih padavina kiše od 40 do 80 l/m2 .

Za područja Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvnskog kantona izdat je Narandžasti nivo meteoalarma zbog očekivanih udara juga od 50 do 70 km/h, s tim što se u večernjim satima na području Unsko-sanskog kantona očekuju udari vjetra i do 95 km/h, a na području Hercegovačko-neretvanskog kantona kišne padavine između 50 i 80 l/m2 .

 

Za ostala područja Federacije BiH izdat je Žuti meteoalarm zbog maksimalnih udara juga od 40 do 65 km/h.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Livno 84, Bjelašnica i Mostar 79, Ivan Sedlo 61, Gacko 45, Trebinje 40, Neum 23, Bihać 20, Jajce 14, Sarajevo 13, Zenica 12, Bugojno 8,  Bosanski Novi 7, Mrkonjić Grad 6, Foča i Tuzla 4, Gradačac 3, Banja Luka 2, Sanski Most 1.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE