Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.08.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– od 11:30 do 13:15 sati, na lokalitetu Bune, gdje je gorjela kuhinja  u porodičnoj  kući.

– od 13:05 do 14:00 sat,i u naselju Vrapčići, gdje su gorjele stare gume,

– od 18:25 do 19:05 sati, u ul.B.Čišića, gdje je gorio objekat,

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:20 do14:15 sati, u Šuškovu naselju-Ivanuša, gdje je gorjela šuma,

– od 18:05 do18:30 sati, u Čeljevu-Ada uz Neretvu , gdje je gorjelo rastinje i šuma,

– od 18:55 do 19:35 sati, u Dretelju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

Općina Stolac. Požar na Komanjem brdu još je aktivan, zbog nepristupačnosti terena i minirane površine. U požaru gori trava, nisko i visoko rastinje. Požar ne prijeti kućama.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:05 do 18:15 sati, u Gradnićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:30 do 06:30 sati, u Hutovu, gdje je gorjela  trava i nisko rastinje,

– od 14:35 do 06:30 sati, u Praovici, gdje je gorjela  trava i rastinje.

Tuzlanski  kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići nije imala intervenciju al je bila u pripravnosti dok su Šume TK gasile nisko rastinje i šumu u mjestu Zobik prema Zidinama, gdje je  opožareno 6 dunuma. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

OpćinaMaglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u objektu Starog suda, gdje se zapalila elektro instalacija. Požar je ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški.  Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara unaselju Vitakjina u 13:40 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje i borova šuma. Na gašenju požara učestvovalo šest vatrogasaca sa dva vozila.

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala  je intervenciju na gašenju požarau Zavozniku, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara  na Drinovačkom Brdu, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

VELIKO NEVRIJEME

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. U toku dana se vode intezivne aktivnosti na sanaciji posljedica poplave na ugroženom području.

Nastavljena je sanacija putne infrastrukture koja je oštećena tokom poplave, kao i ispumpavanje vode iz bunara, čišćenje stambenih i poslovnih objekata i javnih površina. U navedene aktivnosti su uključene građevinske firme angažovane od strane Općinskog štaba civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba zaštite od požara, Služba za asanaciju, vodosnabdjevanje i čistoću i mještani na ugroženom području. Također se vode aktivnosti na dezinfekciji objekata od strane Higijensko-epidemiološke službe, a intezivno se vodi i aktivnost na odvozu otpada sa poplavljenog područja. Općinske komisije za procjenu šteta su na terenu, te u skladu sa prijavama vrše popis prijavljenihi šteta. U aktivnostima otklanjanja posljedica poplave danas učestvuje i 15 pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj. Općinskom štabu civilne zaštite su na korištenje ustupljeni isušivači vlage od strane Grada Bijeljine  i Općine Centar Sarajevo.

Sanacije:

Nastavljena je sanacija oštećenja putne infrastrukture.U MZ Miljanovci-Lončari radila konbinirka mašina KM-Gradnje doo, saniran put Miljanovci-Lončari do Kraljevac. U MZ Oraš Planjama (Put Princes-dom) sanirano, bager i kamion, Trans-kop doo. U MZ Mrkotiću (Sanirano: Odvoz zemlje na putu Pelte)  bager i kamion Trans-kop doo, Neri gradnja  bankina sanacija puta Grga potok.

U MZ Piljužići rađeno na sanaciji putne infrastrukture (put Piljužići-Komin i put Kraljevac) kombinirka i kamion od KM-Gradnj doo. U MZ Raduša Dobojputevi dd angažovani sa kombinirkom na sanaciji putne infrastrukture u MZ Raduša, put Hojkurići-Jevadžije i put pilićarnik-Jevadžije. Ovo je dio angažovanih mašina i podrške u sanaciji infrastrukture uz podršku i drugih lica (firme, mjesne zajednice, građani).

Vodosnabdijevanje uredno, voda iz sistema je u skladu sa važećim propisima i parametrima.

Kamion JP Rad sa pomoćnim radnicima radili na utovaru i odvozu otpada na deponiju iz poplavljenih područja  u Piljužićima, Miljanovcima i Mračaju. Angaživani kamioni (dva šticara) Eko servisa doo i Fortin doo na odvozu otpada iz Piljužića. Kamion Trans-kop doo vozio otpad iz Kaloševića na deponiju.

Ispumpavanje vode iz poplavljenog područja od strane PVJ Tešanj i pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj vršeno je ispumpavanje vode iz bunara, čišćenje i pranje objekata i javnih površina.

Tokom dana izvršeno je sljedeće:

2 ekipe ispumpale vodu iz 22 bunara,

1 ekipa izvršila pranje 4 poslovna objekta i 1 javnu površinu,

1 ekipa izvršila čišćenje 1 stambenog i 1 poslovnog prostora.

Od strane Higijensko-epidemiološke službe Dom zdravlja Tešanj tokom dana je pojačanim intezitetom provođena dezinfekcija. Dezifinkovana su 92 objekata sa tri tima. Općinske komisije u skladu sa prijavama su tokom dana intezivno radile na utvrđivanju štete na poplavljenom području.

Informisanje:

Tokom dana jednom je objavljena informacija i 1 izvještaj o stanju na području općine Tešanj o provođenju mjera.  Služba civilne zaštite je putem Operativnog centra nastavila zaprimati prijave na propisanim obrascima i proslijeđivati nadležnim Općinskim komisijama. Ukupno je do sada zaprimljeno 355 prijava po svim vrstama šteta.

ZAGAĐIVANE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, Kvalitet zraka za dan 27.08.2019 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice, Mobilna.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I daljeDVD-e Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Konjic, Kalesija, Kreševo, Velika Kladuša i grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 10 eksplozivnih sredstava, 2216 komada sitne municije, 8 patrona lovačke municije i 1 metak 12.7mm. Pored navedenog jedno eksplozivno sredstvo uništeno je na licu mjesta.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE