Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.08.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI       

         

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:05 do 12:15 sati na Jasenici, gdje je gorio drveni stup od el.energije,

– od 13:35 do 14:10 sati u Prćavcima, gdje je gorjela trava i biljni otpad,

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:15 do 13:05 sati u Služnju, gdje je gorio silos kod stolarije Petrović,

– od 14:15 do 15:00 sati u Podgredi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara na kotlovnici, u fabrici za preradu mlijeka „Inmer“. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela sušara u mjestu Grivice. Brzom intervencijom vatrogasaca sprećeno je dalje širenje požara. Požar je ugašen.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Kanton Sarajevo

 Općina Ilidža. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju  o pronalasku jedne ručne bombe u ul. Ivana Brkića br.5.

Informacija o pronalasku neeksplodiranog ubojnog sredstva proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civlne zaštite za UES.

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES angažovani su na operaciji  vađenja neeksplodiranih ubojnih  sredstava na jezeru Šićki Brod.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES nastavili su  aktivnosti na  deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići“ III na području općine Banovići.

Općina Kladanj. Izvršeno je otvaranje novog deminerskog zadatka „Njivice-Stupari“ na području općine Kladanj. Rizična površina predviđena za deminiranje iznosi 1.94900m2  Radove izvode uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 Hercegovačkoneretvanski kanton

 Općina Konjic. Dana 27.08.2018. god. u 09:05 sati,  prijavljen pronalazak 4 ručne bombe u selu Odžaci (Ježeprosina).

Grad Mostar. Dana 27.08.2018. god. u 11:40 sati, prijavljen pronalazak  eksplozivnog sredstva u Mostarskom jezeru (na području Vrapčića i Vojna).

Informacija o pronalasku neeksplodiranih ubojnih sredstva proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civlne zaštite za UES.

 Unsko-sanski kanton

 Općina Bosanska Krupa. Od Policijske stanice Bosanska Krupa primljena je informacija o pronalasku eksplozivnih sredstava u mjestu Baštra, radilo se o dvije kumulativne granate M 80 i jedanom  nepoznatom eksplozivnom sredstvu.  Mjesto pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava je obilježeno od strane Policijske stanice Bosanska Krupa.

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Prijavljen pronalazak jedne ručne bombe na lokalitetu Sofa – Kruščica.

Informacija o pronalasku neeksplodiranog ubojnog sredstva proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civlne zaštite za UES.

Općina Novi Travnik.  Prijavljen pronalazak tri ručne bombe i municija na lokalitetu Bučići. Informacija o pronalasku neeksplodiranog ubojnog sredstva proslijeđene uposlenicima Federalne uprave civlne zaštite za UES.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE