Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.03.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kudići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju od 12:18 do 13:30 sati, u mjestu Domanovići, godje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

-od 17:00 do 18:00 sati, u D. Čmarevac,  gdje je gorjela električna instalacija,

-od 02:20 do 04:00 sati, kod groblja Junčuša u Međugorju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ledenice Donje u industrijskoj zoni firme Gradmont, gdje je izbio manji požar u objektu.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine  Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju D.Dubrave bivša kasarna Nesib Malkić- tvornica peleta gdje su gorjele električne instalacije, na objektu je  pričinjena manja materijalna šteta.

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Obre, gdje je gorio dimnjak. 

Srednjobosanski kanton

 Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je tri intervencije na gašenju požara u mjestima: Mali Mošunj, lokalitet oko škole i mjestu Kruščica, gdje je gorjelo nisko rastinje, suha trava i šuma. Svi požari su ugašeni.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 15:50 do 17:40 sati,  u Vitini, gdje je opožareno cca 2000 m2 trave i niskog rastinja, te jednu intervenciju od 19:25 do 20:20 sati , na Humcu, gdje je gorio dimnjak u porodičnoj kući. Požar su ugasili 3 vatrogasca s jednim vozilom.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Unskosanski kanton

Grad Bihać. Kantonalni operativni centar primio je informaciju od strane Policijske stanice Bihać o pronalasku eksplozivnog sredstva u ulici 502 Slavne brigade, a radilo se o  ručnom raketnom bacaču (zolja).

 Hercegovačkoneretvanski kanton 

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar primio je informaciju od strane Policijske stanice Mostar Jug o pronalsku eksplozivnog sredstva na lokalitetu Kruševa a radilo se o granati.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES. 

O S T A L O 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM 

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. Federalna uprava civilne zaštite započela je jutros potragu za starijom ženskom osobom čiji nestanak je policiji jučer prijavila porodica. Nestala je Šemsa Katana koja je posljednji put viđena jučer na Dobrinji u blizini Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Potraga kojom rukovodi FUCZ i u kojoj je u ovom momentu uključeno oko 50 pripadnika FUCZ, sa dva potražna psa, pripadnici PS Novi Grad Sarajevo, CZ Novi Grad Sarajevo, GSS u BiH – stanica Novi Grad Sarajevo i članovi porodice, odvija se na području općina Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža a jedan potražni tim upućen je i na područje RS-a u Istočno Sarajevo o čemu je upoznata i PU Istočno Sarajevo . Plakati sa fotografijom i informacijama, te brojevima telefona na koji građani mogu pozvati u slučaju da imaju informacije o nestaloj osobi poljepljeni su na više lokacija na području Grada Sarajeva, posebno na mjestima gdje ih može vidjeti veći broj ljudi, na tržnim centrima, po autobuskim i tramvajskim stajalištima… Provjeravaju se starački domovi, domovi zdravlja i bolnice. Mole se svi oni koji imaju bilo kakve informacije o nestaloj osobi ili su istu vidjeli da obavijeste najbližu policijsku stanicu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE