Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.12.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 611 cm (pripremno stanje), jučer 640 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 446 cm (pripremno stanje), jučer 466 cm,

–   Orašje —————————————- 674 cm (pripremno stanje),  jučer 690 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,28 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 2cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine  Živinice imala je dvije intervencije :

  • u 11:50 sati, u mjestu Ciljuge, gdje je gorila porodićna kuća u ul. Toplička 11,
  • u 13:50 sati, gdje je gorio stambeno- poslovni objekat u mjestu Đurđevik.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Talića brdo, gdje je gorio napušten stambeni objekat. Uzrok požara paljevina od strane NN lica. Povrijeđenih lica nije bilo. Požar je ugašen.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vareš Majdan, gdje je izbio požar u Tvornici rezervnih dijelova. Požar je ugašen. Nije bilo veće materijalne štete niti povrijeđenih lica.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, bila je angažovana u akciji pretrage za tijelom lica koje je 13.12.2017. godine upalo u rijeku Miljacku na Dolac Malti.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 26.12.2017 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje, Lukavac i Mobilna Sapna, dok je na lokalitetima Skver, BKC i Živinice odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

 

 

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE ELEKTRIČNE  MREŽE 

 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće pitke vode na izvorištima vodoopskrbnog sistema grada Bihaća, što je ustanovljeno analizom. Potrošačima se preporučuje preventivno prokuhavanje i puštanje vode da se istaloži, prije upotrebe za piće.

 

Općina Bosanski Petrovac. U općini Bosanski Petrovac je od 03:50 sati, zbog kvara, van napona 20 kV dv Bukovača i 20 kV dv Grad.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM – UTOPLJENIKOM

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

Danas se petnaesti dan nastavlja potraga smanjenim intenzitetom gdje se vrši vizuelno osmatranje rijeka a sve u cilju pronalaska tijela Aldina Mulića, koji je 13.12.2017. godine, upao u rijeku Miljacku na Dolac Malti, Općina Novo Sarajevo.

Federalna uprava civilne zaštite, obavjestila je: Agenciju za vodno područje rijeke Save, Ribolovna udruženja, Udruženja Ekologa,  da ukoliko su u mogućnosti daju svoj doprinos u vizuelnom posmatranju rijeka od strane ljudi koji su angažovani na održavanju i kontroli riječnih tokova u njihovoj zoni odgovornosti, i  ukoloko uoče neke tragove da odmah obavjeste Federalnu upravu civilne zaštite.

U Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu, Opčinske Službe civilne zaštite   će nastavi  aktivnosti vizuelnog pregleda rijeka.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo, Hercegovačkoneretvanskog i Kantona Sarajevo, zbog jakog udara juga brzine od 40 – 60 km/h,  te Narandžasti nivo upozorenja za područje   Unsko-sanskog i Kantona 10, zbog jakog olujnog udara vjetra brzine od 55-80 km/h. .

 

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE