Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Tokom jutra izvršen je obilazak i izviđanje svih požarišta na području Rujišta i Rabine, koji su prethodnih dana bili aktivni, te je utvrđeno da nema aktivnih požara a time niti potrebe za angažmanom helikopterske jedinice OS BiH u gašenju požara na području grada Mostara.

Šumarstvo “Srednje Neretvansko” d.d. Mostar također je, zahtjevom od 23.12.2016.godine tražilo hitnu intervenciju helikoptera OS BiH za gašenje požara na području Rujišta. Kako trenutno nema aktivnih požara, nema ni potrebe za angažman helikoptera OS BiH.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 14:30 sati u mjestu Strgonice, gdje je gorjela šuma. Požar je u noćnim satima ugašen kišom i niskim temperaturama.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 15:45 do 16:15 sati u mjestu Šurmanci ada gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. U općini Tomislav grad došlo je do pet prostornih požara u kojima je gorjela trava i nisko rastinje. Požari su izbili u selima Bukovica, Roško Polje, Crvenice, Mesihovina i Vučići. Svi požari su ugašeni intervencijom Vatrogasnog društva Tomislavgrad.

Općina Livno. Na predjelu planine Cincar i na visoravni Kruge, jučer je došlo do većeg prostornog požara u kojem je gorjela trava i nisko rastinje. Gašenje požara bilo je otežano zbog nepristupačnog terena, pa se požar brzo širio prema borovoj šumi i šumi gdje ima bukve i jele. Požar je ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Bihać imala je je intervenciju na gašenju požara od 13:52 do 16:04 sati u naselju Gata gdje je gorjela plantaža aronije. Požar gasila četiri vatrogasca sa vozilom,

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:40 do 18:30 sati u mjestu Kapljuh, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasila 2 vatrogasca sa vozilom,

– od 16:10 do 19:30 sati u mjestu Bunare, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar gasila 2 vatrogasca sa  vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica Cazin imala je intervenciju od 20:21 do 22:20 sati u mjestu Pjanići gdje je u kotlovnici bila zapaljena peć i pelet. Požar gasila 2 vatrogasca sa  vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju  požara na kući u ul.9.maj. Pričinjena je veća materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice, dana 26.12.2016. godine kvalitet zraka odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetu mobilna Kladanj ne može ocijeniti.

Kanton Sarajevo

Dana, 26.12.2016. godine Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo donio je Odluku da se ukida Treća epizoda „Uzbuna“ povećanih koncetracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo. Operativni štab je donio Odluku o Proglašenju Druge epizode „Upozorenje“ povećanih koncetracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla je zaprimio prijavu o pronalasku NUS-a od Općinske službe civilne zaštite Sapna da su pronađeni kumulativni tromblon i nekoliko metaka raznih kalibara.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.