Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u Crkvicama, gdje je izvršena namjerna paljevina napuštenog obdaništa. U navedenoj zgradi nalaze se i prostorije udruženja za djecu sa posebnim potrebama, koje su zbog požara ostale bez napajanja električnom energijom. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 19:40 do 20:30 sati na Putu za Forticu, gdje je  gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 20:55 do 21:20 sati u Gabeli, gdje je gorjelo rastinje i biljni otpad.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica Grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mehmedovići, gdje je gorio dimnjak.  Požar je ugašen.

 

Tehničke intervencije  vatrogasaca

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju od 08:00 do 10:30 sati na pružanju pomoći pri izvlačenju utopljenika iz rijeke Neretve.

 

NESREĆE U RUDNICIMA

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Breza. Dana 26.09.2019.godine došlo je do nesreće u ZDRMU  “Breza”, pogon “Sretno”, u kojoj je jedno lice smrtno stradalo. Uzroke nesreće ispituju nadležni organi.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. U području grada, od zgrade Suda prema Tatarima, zbog aktiviranja klizišta u Ulici dr.Irfana Ljubijankića došlo je do pucanja vodovodne cijevi i prekida u isporuci vode za navedeno područje.

Zbog kvara na glavnom cjevovodu, kojim se napaja PS Šturlić i rezervoar Šturlić, od jučer su bez vodosnabdijevanja dijelovi MZ Tržačka Raštela i MZ Šturlić.

Radovi na sanaciji ovih kvarova su u toku.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području Velike Kladuše, Bihaća, Lukavca i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su tri eksplozivna sredstva i devet komada pješačke municije.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE