Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 09:45 do 10:15 sati, na putu za Forticu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 08:00 do 14:00 sati, u Rodoču-Kolonija, gdje je gorio stan,

– od 14:45 do 15:10 sati, u ul. Mostarskog bataljona, gdje je gorio otpad,

– od 15:10 do 16:15 sati, u Dračevicama, gdje je gorjela trava,

– od 19:10 do 19:45 sati, u Ortiješu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Ljubuškvatrogasci jučer su od 12:10 do 13:00 sati, imali intervenciju u Gornjim Radišićima. Tri vatrogasca s jednim vozilom išli su u ispomoć unesrećenim osobama u vinskom podrumu, gdje je jedna osoba je smrtno stradala, dok je druga osoba nakon pružene liječničke pomoći prevezena kolima Hitne pomoći, u Dom zdravlja Ljubuški.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vodosnabdijevanje je uredno, uz to da DVD-e Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, te DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje Putkoviće.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Doboj Jug, Foča F BiH, Tomislavgrad, Ilidža Sarajevo, i grada Bihaća, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstva.

 

Dana, 25.09.2019. godine, u 12:57 sati, od strane radnika sa gradilišta u naselju Otes, prijavljeno je da je u ul. Barska bb, općina Ilidža, pronađen jedan nepoznat UES. Po primljenoj prijavi Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite izašao je na teren, te ustanovio da se radi o manjoj avio-bombi SC50B, njemačke proizvodnje, zaostale iz Drugog svjetskog rata, težine 50 kg. Tim za uklanjanje UES-a iz Federalne uprave civilne zaštite je deaktivirao avio-bombu (odnosno uklonili su upaljač), te su oko 21:50 sati, po propisanim procedurama navedenu avio-bombu transportovali na sigurnu lokaciju, koja će u narednom periodu biti  uništena.


O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE