Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 12:55 do14:20 sati, u Dolini Sunca, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:10 do 15:40 sati, na lokalitetu Salakovac-Prigrađani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:15 do 18:00 sati, u Dolini sunca, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:25 do 19:50 sati, na Bišću polju, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 20:50 do 21:50 sati, u Lakiševinama, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 23:25 do 23:50 sati, u Južnom logoru, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:00 do 20:45 sati, na Jasenici,gdje je gorjelo oko 6 ha šume i  rastinja,

– od 14:30 do 18:05 sati, na brdu Mitruša, gdje je gorjelo oko 4 ha šume i rastinja,

– od 14:40 do 15:20 sati, u Gabela polju, gdje je gorjelo rastinje,

– od 00:15 do 01:50 sati, između Bivolja brda-Pijesaka, gdje je gorio otpad i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ratkovo Selo, gdje je gorio pomoćni objekat.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna brigada grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu (štala), na lokalitetu Bilježak, Gornja Tuzla. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kakanj, jutros su u ranim jutarnjim satima na području kamenoloma od firme “Trgošped”, izvlačili lice na kojeg je palo stablo prilikom sječe.

 

Kanton 10

Općina Drvar. Prema informaciji iz Općinske službe CZ-e Drvar, na području Drvara i planini Jadovnik u toku noći padala je kiša slabijeg intenziteta. Sa terena trenutno nema dojava da se vidi vatra ili dim. Stanje na požarištu se prati od strane šumara, koji dojavljuju o eventualno nastalim promjenama na terenu.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju od 14:45 do 16:30 sati, u Tihaljini, gdje su dva vatrogasca sa jednim vozilom gasili požar trave i niskog rastinja. Opožareno je oko pola ha površine.

 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju oko 17:45 sati, u Dobrkovićima, gdje je prilikom čišćenja bunara, jedna muška osoba, zbog otrovnih plinova počela se gušiti. U pomoć su joj pritekli jedna muška i jedna ženska osoba pri čemu su i oni doživjeli isti slučaj gušenja. Na teren su izašli djelatnici Profesionalne vatrogasne brigade Široki Brijeg, šest vatrogasaca sa 2 vozila, GSS Široki Brijeg, sa 7 članova, te ekipe medicinske pomoći i djelatnici MUP-a Širokog Brijega. Dvije osobe (jedna ženska i jedna muška) su preminule od posljedica trovanja, dok se treća osoba oporavila i nije u životnoj opasnosti.

 

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju od 18:50 do 19:35 sati, gdje su dva vatrogasca s jednim vozilom gasili požar u Posušju (sjeverna obilaznica). Izgorilo je oko 200 m2 trave i niskog rastinja.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Zbog kvara, noćas od 01:46 sati, van napona je 10 kV dalekovod Sedra.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije, na području općine Konjic i gradova: Visoko, Zenica i Goražda, timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), jučer su uklonili: 2 eksplozivna sredstva, 16 komada pješadijske municije kalibra 5.56mm i uništili dvije mine PMA-3 na licu mjesta .

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je ŽUTI meteoalarm za područje cijele BiH zbog visokih temperatura koje će se kretati od 310C do 360C, te zbog mogućih pljuskova sa grmljavinom na područjima Sarajevskog i Tuzlanskog kantona.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE