Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju od 16:44 do 17:55 sati, u mjestu Miostrah, gdje je gorjela trava. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 17:44 sati, u mjestu Podzvizd, gdje je došlo do zapaljenja motornog putničkog vozila. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:30 do 12:50 sati, u ul. Gojka Vukovića, gdje je gorio krov obiteljske kuće,
  • od 14:15 do 14:45 sati, u Raštanima, gdje je gorjelo nisko rastinje, te
  • od 01:40 do 02:25 sati, kod Vojnog mosta, gdje je gorjela trava.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:00 do 13:25 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava, te
  • od 14:25 do 18:30 sati, na Jasenici, gdje je gorjela šuma i rastinje. Opožareno 2 ha površine.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara šupe u ulici Orah polje, u naselju Nemila, isti je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Pet vatrogasaca DVD-a Gorica, s jednim vozilom, u vremenu od 12:30 do 13:30 sati, uz pomoć mještana gasilo je požar u Sovićima – Misiri. Opožarena je površina oko 4000 m2, gorjela je trava i nisko rastinje, ugrožene su bile štale i saloš (objekat za sušenje kukuruza).

Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

–   od 11:30 do 14:00 sati, gasili su požar na Drinovačkom Brdu, kod područne Osnovne škole, gdje je gorjela trava i nisko rastinje površine oko 3000 m2, požar gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,

–    u isto vrijeme u Žurkovači – Drinovačko Brdo, pogasili su divlju deponiju otpadnog materijala, te

    od 22:00 do 22:30 sati, u Drinovcima – Krenica, opožareno je oko 2000 m2 trave u polju. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju od 14:10 do 15:15 sati, na Puringaju, gdje je gorio otpadni materijal i šuma površine oko 500 m2. Požar su gasila četiri vatrogasca sa dva vozila.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju od 03:00 do 03:35 sati, kod diskoteke Gaudeamus, gorjela trava, opožareno oko 1000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije  manje  intrvencije i to: jedna na spaljivanju dimnjaka te jednu na  obezbjeđenju koncerta.

 

Kanton 10

Općina Drvar. Na području Drvara i planini Jadovnik, sa terena trenutno nema dojava da se vidi dim.

Informacija primljena od strane šefa Općinske službe CZ-e Drvar.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Zbog kvara, jutros od 04:10 sati, van napona je 10 kV, dalekovod Sedra.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je ŽUTI meteoalarm za područje Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, zbog očekivanih padavina između 40 i 60 l/m2 , te grmljavinom na području cijele BiH, kao i mogućeg udara vjetra do 60 km/h na području Kantona 10.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE