Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 25./26.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:25 do 15:10 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjelo nisko rastinje,
  • od 16:30 do 17:05 sati, u Raštanima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 09:15 do 09:40 sati, na Krču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 13:10 do 13:50 sati, u Višićima, gdje je gorjela biljna otpad.

Općina Stolac. Vatrogasna jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:40 do 20:00 sati, u Vidovu polju. Izgorjelo oko 0,5 ha trave i niskog rastinja.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 18:30 sati, u Blatnici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kamičak, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je dvije intervencije na gašenju požara, jednu na gašenju putničkog motornog vozila, te na gašenju sijena.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije, od čega: dvije na gašenju devastiranog objekta i dimnjaka u stambenoj zgradi, te jednu tehničku intervenciju, na evakuaciji osobe iz zaglavljenog lifta.

 

Kanton 10

Općina Drvar. Požar na planini Jadovnik  je i dalje aktivan. Helikopter OSBiH se nalazi na području općine Drvar, te će u  jutarnjim satima nastaviti gašenje.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 21:10 sati, u naselju Vitaljina na lokalitetu Staje, gdje je gorjela smrekova šuma. Opožareno je oko 3000 m2. Intervenisalo je pet vatrogasaca s dva vozila.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 20:55 do 21:30 sati, u mjestu Dobrkovići, gdje je gorjela trava između kuća. Intervenisala su dva vatrogasca s jednim vozilom, a opožareno je oko 200 m2.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Novi Travnik, Ilidža, Travnik, Ilijaš i gradova Mostara i Goražda timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 8 eksplozivnih sredstava.

  

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je ŽUTI meteoalarm za područje cijele BiH zbog visokih temperatura koje će se kretati od 330C do 370C, te zbog mogućih pljuskova sa grmljavinom.

  

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE