Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.04.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u Ul. Darivalaca krvi, u krugu KB „ Dr. Irfan Ljubijankić, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina  Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja u reonu Kapljuh.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 19:55 do 08:40 sati, iza HD „Herceg Stjepana Kosače“, gdje je gorjela baraka i rastinje u bašti.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u naselju Zelenboj, koji je izazvan udarom groma. Požarom je bilo zahvaćeno oko tri duluma šume. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Brijesnica, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje ukupne površine oko 200 duluma, – u naselju Donji Bistarac, gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini.

Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju divlje deponije smeća u ulici Tomislava Ramljaka. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo je intervenciju na gašenju požara u mjestu Zabrđe-Brđani, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. U gašenju požara su učestvovali i vatrogasci  ŠPD „Srednjobosanske šume” Donji Vakuf. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje  intervencije na gašenju požara i to: dvije na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljene šupe.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo u mjestu Donje selo.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

POTRAGA ZA NASTALIM OSOBAMA

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

I danas je u toku intenzivna potraga za nestalom 54-godišnjom ženom Salihom Omerović, čiji je nestanak prijavljen 15.04.2019.godine, na području općine Srebrenica. U potrazi danas učestvuje 90 uposlenika Federalne uprave civilne zaštite sa svim raspoloživim sredstvima, pripadnici Općinske službe civilne zaštite Srebrenica, mještani i rodbina. Detaljno se pretražuje šire područje oko mjesta gdje je nestala posljednji put viđena.

 

Na području Zeničko-dobojskog kantona nastavljena je potraga za nestalim Senahidom Čagom, za koga se pretpostavlja da je pao u rijeku Lašvu dana 02.04.2019.godine. Federalna uprava civilne zaštite u stalnom je kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potrage. Vrši se prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu i spremna je da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Na osnovu zahtjeva za pomoć, koji je Služba civilne zaštite općine Novi Grad uputila Operativnom centru civilne zaštite Kantona Sarajevo, jučer u 17:55 sati dva spasioca i pas tragač iz Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo izašli su na teren u potragu za nestalom Ružicom Bičvić, koja je nestala 20.04.2019.godine. Pretraživali su u reonu naselja Ahatovića i naselja Bojnik. Potraga je završena oko 20 sati, bez rezultata.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih  grmljavinskih procesa.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE