Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.04.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju u mjestu Drmeljevo, u vremenu od 11:50-14:00 sati, gdje je gorjela je trava, požar su gasila tri vatrogasca sa dva vozila.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju šumskog požara, u mjestu Pavlovići.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju pomoćnog objekta (štala), u naselju Tojšići. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara, unutar kruga fabrike „Soda“ Lukavac. Požar je ugašen.

 

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije, na gašenju trave i niskog rastinja.

 

ZAGADJENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 26.04.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Teočak ne može ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku NUS-a, od strane Gradske službe civilne zaštite, da se u mjestu Pjanići, nalazi tromblonska trenutna mina.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o postojanju raznog NUS-a, u prostorijama PU Mostar.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informacijue o pronalasku NUS-a, na lokalitetu Krušćica, radi se o protivtenkovskoj mini, 1 komad.

O primljenoj  informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. U toku su deminerski radovi, na području općine Olovo,  po projektu MSP Petrovići. Radove izvodi MDDC Sarajevo.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, izvršili su izmiještanje i uništavanje, artiljerijskog projektila 155 mm, 1 komad i minobacačku granatu 60 mm. 1 komad, u mjestu Musići-Kremenjača.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

  • od strane Općinske služba civilne zaštite Kladanj, radi se o tromblonskoj mini, granati i ručnoj bombi, te
  • od strane Općinske služba civilne zaštite Gradačac, radi se o tromblonskoj mini.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

Općina Gračanica. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su aktivnosti na preuzimanju i uništavanju NUS-a, na području općine Gračanica.

Općina Sapna. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, obavljali su aktivnosti na zadatku „Marš mira – Nezuk“, na području općine Sapna.

Općine Sapna i Kalesija. Također, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  nastavili su proces deminiranja na području općine Sapna i Kalesija.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava, od strane Općinskog operativnog centra civilne zaštite Hadžići, da je u naselju Lokve, pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u narednom periodu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE