Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.02.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Krušnička, gdje je gorio pomoćni objekat (garaža).

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina  imala je intervenciju na gašenju požara  od 11:53 do 13:30 sati, u mjestu Tržac, gdje je gorio pomoćni objekat (šupa).

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most  imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 14:15 sati, u ul. Hamzibegova, gdje je gorio dio krova na stambenom objektu.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– u mjestu Glavica, gdje je gorio privatni stambeni objekat, te

– u mjestu Šiljkovača, gdje je gorio zapaljeni dimnjak.

Zeničko-dobojski kanton 

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Klopče i Puhovac, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u mjestima: Mioči i Crnač, kao i jednu intervenciju na gašenju požar u zgradi u ulici A. Izetbegovića, gdje je gorio elektro-ormar.                     

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je tri intervencije na gašenju šumskog požara u naseljima: Banovići Selo, Oskova i Brezovača. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima: Mahmutovići, Staro Selo i Memići. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog automobila u Lukavcu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanice imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog ratstinja u naseljima: Borik i Donja Lohinja. Požari su lokalizovani i ugašeni. U naselju Lendići  izbio je šumski požar na minski sumnjivoj površini, te se nije pristupilo gašenju. Požar je ugasila kiša koja je počela padati ubrzo nakon izbijanja požara.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u ul. Sarajevska u Gradačcu, te naselju Biberovo Polje. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna. Vatrogasna jedinica općine Sapna imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i šume u naselju Donji Zaseok. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica Grada Živinica imala je pet intervencija na gašenju požara niskog rastinja u naseljima: Brčanine, Lukavica, Svojate na PK Dubrave, te aerodromu Dubrave. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasana jedinica grada Tuzle imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima: Ljubače, Kiseljak i Srednja Dragunja. Požari su lokalizovani i ugašeni.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Čapljinskom polju, gdje je gorjela trska.

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervencije na gašenju požara na pomoćnom objektu (garaža) u Auto salonu „Kramar“, te jednu intervenciju na gašenju klime na zgradi u ul. A.Šimića.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Brankovac i Bašbunar, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Draga, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su devet manjih intervencija na gašenju požara.

 ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK,  kvalitet zraka za dan 26.02.2020.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Srebrenik, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao prekomjerno zagađenom zraku.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina: Cazin,Kiseljak i Kalesija timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su: 4 eksplozivna sredstva, 200 komada pješačke municije i 5 okvira za automatsku pušku.

 O S T A L O

 POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja, za veći dio Federacije Bosne i Hercegovine, zbog očekivanog udara vjetra južnog smjera između 30 i 45 km/h., dok je za područje Unsko-sanskog kantona na snazi Naranđasto upozorenje zbog udara vjetra između 50 i 70 k/h.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE