Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.02.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ——————————-  659 cm  (pripremno stanje), juče 639 cm,

–   Bosanski Šamac —————————   516 cm  (pripremno stanje), juče 480 cm, 

–   Orašje —————————————–  717 cm  (pripremno stanje), juče 695 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,04 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07:00 sati, nivo je viši za 18 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Prema mjerenju jutros u 07:00 sati, vodostaj rijeke Une iznosi 68 cm. Kritična tačka je 100 cm. Padavine 2,6 l/m2.

 

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica Grada Bihaća imala je jednu manju intervenciju, na gašenju požara gdje je gorio dimnjak.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Konjic imali su jednu intervenciju na gašenju požra od 14:30 do 15:15 sati, gdje je gorio dimnjak u zgradi, u naselju Prkanj.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenice imala je jednu intervenciju u ul. I Zeničke brigade, pojavio se dim u zgradi, u kojoj je gorio dimnjak. Intervencija gašenja uspješno je obavljena, a uzrok požara je otklonjen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica imala je jednu intervenciju na gašenju požara dimnjaka na privatnoj kući, u naselju Pope, gdje je pričinjena manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo u izvještajnom periodu imala je jednu manju intervenciju, na gašenju dimnjaka.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika došlo je do povećane mutnoće vode na izvorištima, te se potrošači vodoopskrbnog sistema Grada Bihaća upozoravaju da obavezno prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJANA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla i općina Kalesija. TUN timA“ za uklanjanje NUS-a FUCZ/KUCZ Tuzla, obavljao je radove na uklanjanju NUS-a, na području Grada Tuzle i općine Kalesija.

Općina Kalesija. TUN tim „B“ za deminiranje FUCZ /KUCZ Tuzla, nastavio je izvođenje radova na zadatku Kazin tuk – Zelina na području općine Kalesija.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE